Close button

Виявлено 13 раніше невідомих мутацій, пов'язаних з хворобою Альцгеймера

Виявлено 13 раніше невідомих мутацій, пов'язаних з хворобою Альцгеймера

Професор Гарвардського університету Рудольф Танці і його колеги знайшли 13 раніше невідомих мутацій, пов'язаних з хворобою Альцгеймера, повідомляє Хайтек.

Автори нової роботи вважають, що хвороба Альйгеймера може бути пов'язана з досить рідкісними варіаціями в структурі генів, які традиційні генетичні дослідження не можуть виявити.

Для цього вони повністю розшифрували ДНК понад дві тисячі носіїв хвороби Альцгеймера і їх родичів, а також майже 1,7 тисячі людей, які не були пов'язані між собою родинними зв'язками.

Далі автори зіставили набори рідкісних мутацій і виділили з нього 13, пов'язаних з розвитком хвороби Альцгеймера. Багато з генів, в яких були знайдені ці мутації, відповідають за формування нових синапсів, зростання нейронів, а також керують їх пластичністю.

Професор Гарвардського університету Рудольф Танці заявив, що найближчим часом його команда вивчить вплив цих мутацій на роботу нервових клітин і всієї нервової системи в цілому: вони внесуть подібні варіації ДНК в геном стовбурових клітин і виростять з них мініатюрні подібності мозку.

Вчені сподіваються, що це наблизить людство до створення перших дієвих ліків від хвороби Альцгеймера.

Новини

Популярні теми форуму

analytics