Close button

Постковідний синдром і проблеми із зором - від чого врятує рання зелень

Постковідний синдром і проблеми із зором - від чого врятує рання зелень

Ситуація з коронавірусом в Україні напружена. Щодня ми чуємо про високі цифри хворих, госпіталізованих. На допомогу нам приходить сама природа. По-перше, все більше стає сонячних днів. По-друге, рослини, які з'являються, містять велику кількість вітамінів і рятують від весняного авітамінозу, а також володіють потужними противірусними властивостями і лікують легені. Про них нам розповіла лікар-натуропат, фітотерапевт Олена Віталіївна Світко, повідомляє Вести.

Кропива: порятунок для легень

Постковідний синдром і проблеми із зором - від чого врятує рання зелень - фото 1

Вже з'явилися перші листочки молодої кропиви. І її потрібно обов'язково зривати тим, у кого в родині хтось хворів коронавірусом, і тим, у кого після Covid-19 виникли проблеми з легенями.

"Справа в тому, що кропива багата кремнієм, а він зміцнює наші альвеоли, які відповідають за газообмін у легенях і дуже страждають при коронавірусі", - пояснює Олена Світко.

Також кропива містить велику кількість провітаміну С, бета-каротин, завдяки чому зміцнюються капіляри. Це корисно і при проблемах із зором, і при постковідному синдромі, адже коронавірус, як відомо, б'є по серцево-судинній системі.

Ще, за словами Олени Світко, кропива - відмінний противірусний засіб, так що здатна не тільки захистити від вірусної атаки, але і допоможе, якщо ви вже захворіли. А якщо ви страждаєте від весняної алергії або вона у вас з'явилася після прийому антибіотиків, тут знову кропива в допомогу: вона є прекрасним антигістамінним засобом.

Найпростіші, але в той же час ефективні смачні ліки з кропиви, за словами лікаря-фітотерапевта, готуються так.

"Наріжте кілька великих цибулин півкільцями. У цибулі багато сірки, яка теж корисна для легенів. Поки цибуля пасерується на сковороді, обдайте листя кропиви окропом і дуже дрібно їх наріжте. Після цього киньте їх на сковороду до цибулі, нехай кілька хвилин протушкуютьсяся. Все, готово. Їжте скільки завгодно. При проблемах з легкими бажано їсти таку страву щодня", - ділиться рецептом Олена Віталіївна.

За бажання можна додати в такий салат волоські горіхи, варені яйця, сир. Така кропив'яна суміш може, до речі, стати відмінною начинкою для пирогів.

Можна готувати з кропиви і популярні нині смузі. Для їх приготування Олена Світко рекомендує взяти листя кропиви (обдайте попередньо окропом), імбир, яблука, морква. Все в довільній кількості. Якщо любите, щоб було гостріше, кладіть більше імбиру. Щоб солодше - додайте банан. Такий смузі натуропат також радить пити щодня в сезон, поки є молода кропива.

І, звичайно, з неї потрібно варити зелений борщ. Ось тільки, щоб температура не "вбила" корисні кропив'яні речовини, листочки потрібно кидати до борщу буквально за п'ять хвилин до готовності.

Черемша: прожене і коронавірус, і глистів

Постковідний синдром і проблеми із зором - від чого врятує рання зелень - фото 2

Ведмежа цибуля, або черемша, - справжній порятунок для втомленого після зими організму. За словами Олени Світко, це найпотужніші природні ліки.

"Перш за все це сильний імуномодулятор і противірусний препарат. А ще це відмінний глистогінний засіб", - розповідає натуропат.

Олена Віталіївна радить їсти черемшу кожен день. Причому давати її можна навіть дітям, починаючи з однорічного віку.

"Просто дрібненько поріжте черемшу і додавайте її як приправу до страв", - рекомендує Олена Світко.

Також з черемші можна готувати салат, наприклад, з вареними яйцями, або використовувати її для приготування зеленого соусу для пасти. Принцип приготування такий: спасеруйте з цибулею, додайте вершки. За бажання пропустіть через блендер. Обов'язково спробуйте зелений смузі з черемші. У блендер помістіть ведмежу цибулю, імбир, яблуко, кефір - відмінне противірусну і вітамінний засіб готово.

Їстівні першоцвіти

Постковідний синдром і проблеми із зором - від чого врятує рання зелень - фото 3

Перші квіти, які зараз з'являються, можуть не тільки радувати око, але і зміцнювати наше здоров'я.

"Наприклад, зараз з'явилися маленькі листочки жовтого жовтця. Французи обов'язково щовесни додають їх в салати, і правильно роблять. Тому що жовтець і підшлункову лікує, і прекрасний противірусний засіб. Тому пропоную взяти приклад французів і готувати салати з цим першоцвітом", - каже Олена Світко.

Постковідний синдром і проблеми із зором - від чого врятує рання зелень - фото 4

Також вона радить не проходити повз крокусів, якщо вони є у вас, наприклад, на дачній ділянці.

"Помаранчева серцевинка крокусів - просто джерело бета-каротину, який в першу чергу необхідний нашим очам, - пояснює фітотерапевт. - Можна просто зривати її і відразу ж їсти, а можна засушити і потім додавати до каші, супів як приправу".

Живиця: золотий запас

Постковідний синдром і проблеми із зором - від чого врятує рання зелень - фото 5

У зв'язку з коронавірусом, для якого головний орган-мішень - це легені, у кожної сім'ї має бути зілля з живиці, смоли хвойних дерев. Як його приготувати?

"Візьміть 100-грамовий шматок живиці, дрібно його нарубайте, залийте 1 л оливкової олії і варіть 40 хвилин, постійно помішуючи, поки живиця повністю не розчиниться. Після цього процідіть її, перелийте в зручну тару і пийте по чайній ложечці щодня. Особливо допомагає це зілля при проблемах з легенями", - запевняє Олена Світко.

Новини

Популярні теми форуму

analytics