Close button

Зеленський підписав "колекторський" закон: що зміниться

Зеленський підписав "колекторський" закон: що зміниться

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про захист боржників від колекторів, яким обмежуються втручання в особисте життя, загрози, шантаж, нічні дзвінки, а також заборона на збір особистої інформації про боржника, повідомляє Телеграф.

Про це міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов написав в Telegram.

"Важливий закон підписаний Президентом!" - йдеться в повідомленні.

Відомо, що закон формально набере чинності з наступного після його публікації дня. Але основні норми запрацюють тільки через три місяці після цього - щоб ринок встиг підготуватися до змін. По суті, колекторам запропонували дотримуватися норм етики, натомість караючи за порушення штрафами та виключенням з реєстру колекторських компаній.

Так, ініціатор законопроєкту глава підкомітету Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ольга Василевська-Смаглюк уточнила, що над колекторами тепер з'являється регулятор - Нацбанк. Особу, що займається колекторською діяльністю буде ліцензовано шляхом внесення до відповідного реєстру, а порушники будуть штрафуватися або видалятися з реєстру.

"Відповідно, борги компанії, якій немає в реєстрі, можна не віддавати. Таким чином, ми точно диверсифікуємо вал порушень. І виведемо колекторів на прозорий рівень", - додала Смаглюк.

Новини

Популярні теми форуму

analytics