Close button

Депутати "ЄС" зажадали пояснень за присутність СБУ на 87 окрузі

Депутати "ЄС" зажадали пояснень за присутність СБУ на 87 окрузі

Народні депутати з фракції "Європейська Солідарність" звернулися до голови СБУ Івана Баканова з вимогою пояснити, на яких підставах співробітники Служби безпеки України залучалися до виборчого процесу у 87-му окрузі в Івано-Франківській області, повідомляє Обозреватель.

У політсилі нагадали, що використання СБУ в партійних, групових чи особистих інтересах заборонене законом, зазначила пресслужба "ЄС".

"СБУ не є суб’єктом виборчого процесу і не має повноважень впливати на діяльність виборчих комісій, кандидатів у депутати, інших суб’єктів виборчого процесу. Участь правоохоронних органів у забезпеченні правопорядку, захисті виборчих прав громадян чітко регламентована чинним виборчим законодавством, зокрема Виборчим кодексом України, а також спеціальними законами, зокрема, "Про Національну поліцію", – йдеться у зверненні.

Депутати зазначають, що 28 березня 2021 року під час проміжних виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі №87 (Івано-Франківська обл.) мала місце низка порушень виборчого законодавства з боку співробітників СБУ.

"01.04.2021 року приміщення ОВК №87 у м. Надвірній оточили спецпризначенці СБУ, згодом близько 6.00 ранку вони зайшли у приміщення ОВК та вивели з приміщення людей, які там перебували. За повідомленнями представників руху "ОПОРА", в приміщенні ОВК перебували мішки з виборчою документацією, яку здали члени ДВК і залишали на ніч. Проте після появи в приміщенні співробітників СБУ положення мішків, за словами членів ОВК, змінилося. Це дозволяє припустити, що змінився і їх вміст, тобто могло трапитися протиправне втручання у виборчу документацію з метою вплинути на підсумки голосування у спосіб, заборонений законом", – пояснюють депутати.
"Залучення підрозділу СБУ до забезпечення правопорядку на ОВО № 87 (під прикриттям нібито необхідності реагування на начебто факти мінування, захоплення заручників тощо) мало, на наш погляд, ознаки прямого втручання у виборчий процес на стадії встановлення його результатів", – наголосили у "Євросолідарності".

Депутати також звернули увагу на те, що рішення взяти співробітниками СБУ під охорону об’єкти ОВО №87 є незаконними.

"СБУ, її органи і співробітники мають право брати під охорону певні приміщення лише у разі проведення заходів щодо боротьби з тероризмом і фінансуванням терористичної діяльності. Закон повністю виключає довільні дії співробітників СБУ зі взяття під охорону тих чи інших об’єктів під час виборчого процесу", – пояснили депутати.

Ці факти викликали негативну реакцію як усередині країни, так і серед закордонних партнерів України, наголосили в "ЄС".

У "Європейській Солідарності" вважають, що підрозділи СБУ були використані в партійних інтересах на користь кандидата в народні депутати України від правлячої партії "Слуга Народу".

"Голова СБУ має надати офіційну інформацію щодо підстав перебування підрозділу СБУ на території приміщення ОВК №87, термінів такого перебування, а також правових підстав взяття ними під охорону будівлі, де розміщена ОВК, а в разі виявлення фактів порушень вимог чинного законодавства – вжити заходів реагування, передбачених законодавством", – йдеться у зверненні "Європейської Солідарності".

Новини

Популярні теми форуму

analytics