Close button

Тотальний локдаун в Україні був марним: спостереження Amnesty International

Тотальний локдаун в Україні був марним: спостереження Amnesty International

Введений у березні 2020 року українською владою тотальний карантин не запобіг поширенню коронавірусу і перевантаженню системи охорони здоров'я, повідомляє Страна.ua.

До такого висновку прийшла міжнародна правозахисна організація Amnesty International у своєму щорічному звіті, присвяченому правам людини у світі.

"Обмеження щодо COVID-19 були введені в березні, але не змогли ефективно запобігти його розповсюдженню. Ситуація погіршувалася відсутністю ЗІЗ і достатнього тестування, через що, своєю чергою, виявилася перевантаженою система охорони здоров'я", - йдеться в документі.

Окремо в доповіді сказано про становище медпрацівників. За даними Amnesty International, українське МОЗ повідомило про значну нестачу засобів індивідуального захисту для медичних працівників, яка зберігалася до кінця 2020 року, і недостатнього тестування на COVID-19.

"До середини грудня було зареєстровано понад 51 731 медпрацівників, інфікованих коронавірусом. За словами міністра соціальної політики, до 19 грудня померло понад 300 медичних працівників, але тільки 53 смерті були визнані пов'язаними з професійною діяльністю. Їх сім'ям була обіцяна державна компенсація, але, згідно з повідомленнями ЗМІ, до 12 листопада лише 21 людина отримала повну і 22 - часткову компенсацію через обтяжливу бюрократію та необхідність довести, що померлий заразився на роботі", - сказано в доповіді.

В Amnesty International прийшли до висновку, що все перераховане поставило під загрозу право українців на здоров'я.

Новини

Популярні теми форуму

analytics