Close button

Хіміки створили нову шкалу електронегативності

Хіміки створили нову шкалу електронегативності
Фото: з відкритих джерел

Вчені з Сколтеха розробили нову шкалу електронегативності - стаття по темі з'явилася у виданні Nature Communication. Хіміки здогадалися, що якщо змінити формулу Полінга і перевизначити параметри електронегативності елементів, то можна отримати більш ефективну шкалу, повідомляє Planet today.

Електронегативність - поняття, що з'явилося в хімії в першій половині двадцятого століття, коли хімік з США Лайнус Полінг відкрив здатність атомів зміщувати на себе електронну щільність. Більш електронегативні атоми перетягують електрони на себе і набувають негативну зарядженість, а менш електронегативний стають носіями позитивного заряду. Йдеться про важливу концепції, яка необхідна для розуміння природи енергії хімічних зв'язків, стабільності елементів, а також параметрів кольору і твердості кристалів.

У світі є кілька шкал електронегативності, але шкала Полінга, яка була найпершою, використовується частіше інших. Втім, назвати її найточнішою можна, так як інструменти, якими Полінг вивів свою шкалу, на сьогоднішній день застаріли.

"Ми вирішили порахувати значення електронегативності під тиском, вирішивши, що це допоможе уточнити шкалу. Почавши з розрахунку електроотріцательностей при звичайних умовах, ми з'ясували, що шкала Полінга не узгоджується ні з експериментальними, ні з теоретичними значеннями. Проблему вдалося виправити, змінивши формулу Полінга - результатом стала нова, більш точна шкала ", - говорить Артем Оганов, професор Сколтеха.

Новини

Популярні теми форуму

analytics