Close button

Знайдена найперша тривимірна карта Європи, якій 4000 років

Знайдена найперша тривимірна карта Європи, якій 4000 років
Фото: з відкритих джерел

Кам'яна плита з вигравіюваний на ній картою була знайдена у Франції ще в 1900 році. І потім більше сотні років пролежала в підвалі Музею національних старожитностей. За попередніми оцінками фахівців їй близько чотирьох тисяч років. Якщо на ній дійсно зображена територія Західної Бретані, то це найдавніша карта у світі, яка була створена в епоху бронзи, повідомляє Planet today.

Міжнародна група фахівців піддала повторного вивчення давню кам'яну плиту, яка була названа Saint-Bélec Slab. Нині її датують 2150 роком до нашої ери. Вчені прийшли до висновку, що це одна з найперших карт у світі. Звіт про їх роботу опублікований на офіційному сайті Борнмутського університету.

Робота над дослідженням артефакту зайняла кілька років. Відомо, що плита була знайдена в кургані Сен-Белек в 1900 році. При цьому археолог, який керував розкопками, зазначив, що плита з гравіюванням явно старше, ніж поховання. З фрагмента плити був виготовлений саркофаг, причому, звернена вона була малюнком всередину.

Провівши 3D-зйомку знайденої плити, вчені прийшли до висновку, що малюнки, нанесені на поверхню каменю, найбільше схожі на карти пізніших періодів, які неодноразово знаходили вчені. В ході подальшого дослідження було виявлено, що це карта, на якій зображена долина річки Оді і її численні протоки.

Вчені припустили, що карта була політичною. Вона охоплює територію загальною площею приблизно тридцять на двадцять кілометрів. Швидше за все, це була територія якогось могутнього племені, яке могло собі дозволити створювати такі масштабні вироби. Потім, коли карта стала неактуальною, її спожили в справу, використавши у якості стінки саркофагу.

Новини

Популярні теми форуму

analytics