Close button

Бельгійські вчені розкрили таємницю острова Крит 2500-річної давності

Бельгійські вчені розкрили таємницю острова Крит 2500-річної давності
Фото: з відкритих джерел

Група бельгійських археологів в ході польових робіт на острові Крит виявила незвичайний будинок, якому приблизно дві з половиною тисячі років. Ця знахідка здатна повністю переписати історію острова, і також пролити світло на одну з його найдавніших таємниць, повідомляє Planet today.

Всупереч тому, що Крит був освоєний людьми дуже давно, і вивчений на цей час досить докладно, на острові не було знайдено жодного людського поховання періоду VI століття до нашої ери.

Саме в цей період суспільство Криту переживало занепад і криза, і вчені вважають, що тяжке становище змусило жителів острова відмовитися від поховань з метою економії. Дане припущення виглядає дуже неправдоподібним, особливо якщо враховувати той факт, що острів мав розвинений морський порт, вигідне географічне положення і завжди грав провідну роль в торгівлі даного регіону.

Нова знахідка усунула все не стикування в версіях істориків. Під час останньої експедиції на Криті виявлено будівлю, якому близько двох з половиною тисячоліть. Тобто воно було зведено як раз в той період, коли на острові не робити поховань. У ньому вчені виявили великий зал з прибудовою, схожою на комору. А у дворі будівлі знайшли кенотаф, тобто символічне місце поховання.

Археологи вважають, що це був своєрідний «поминальний комплекс», де влаштовували прощання з покійним. А до кенотафів рідні потім могли приходити та приносити дари, як до цієї могили. Будівництво такої монументальної споруди спростовує припущення про економічну кризу суспільства Криту того періоду. У разі, якщо версії вчених підтвердяться, то давня історія острова Крит буде переписана з урахуванням нової інформації. Також фахівцям належить з'ясувати, як і куди поділи тіла покійних і була на Криті того періоду поширена практика кремації.

Подробиці відкриття опублікував The Jerusalem Post.

Новини

Популярні теми форуму

analytics