Close button

Штучне м'ясо зрівняється в ціні з звичайним до 2030 року

Штучне м'ясо зрівняється в ціні з звичайним до 2030 року

Протягом всього десяти років виробництво штучного м'яса, вирощеного в пробірці за допомогою поновлюваних джерел енергії, стане економічно вигідніше, ніж традиційна м'ясна промисловість. До такого висновку прийшли експерти незалежної нідерландської дослідницької організації CE Delft, повідомляє Хайтек+.

Поки занадто жорстка цінова конкуренція стримує проникнення на масовий ринок виробників культивованих м'яса, однак, експерти відзначають тенденцію до консолідації постачальників і виробників. Вони вивчили більше 15 компаній і одну наукову групу з Сінгапуру, які займаються вирощуванням альтернативного білкового продукту, пише FoodIngredientsFirst.

За підрахунками дослідників виходить, що до 2030 року ціна за кілограм штучного м'яса в вигляді невеликих культивованих шматочків, схожих на фарш, складе $ 5,66 - приблизно стільки ж, скільки коштує кілограм натурального яловичого фаршу оптом.

Також дослідники порівняли вплив традиційної м'ясної промисловості і нових технологій виробництва м'яса на навколишнє середовище. І виявили, що в разі використання культивованих м'яса вуглецевий слід знизиться на 80%. Крім того, зменшиться вплив на глобальне потепління на 17%, якщо мова йде про курятину, на 52% - якщо про свинину, і від 85% до 92% - якщо про яловичину.

До того ж, вирощування м'яса в пробірці менше забруднює навколишнє середовище: на 29-93% в порівнянні з усіма формами сучасної м'ясної промисловості.

Відмова від традиційних форм розведення птиці і худоби може також призвести до інших позитивних змін, в тому числі, до зниження стійкості до антибіотиків, харчових захворювань і ризиків зоонозів, інфекційних хвороб, що передаються людині від тварин.

Ще не добившись широкої популярності, штучне м'ясо вже привертає інтерес світового ринку. Причому навіть у тих країнах, де традиційно багато їдять м'ясо свійської худоби. Так, в кінці лютого Aleph Farms підписала угоду з гігантом м'ясної промисловості BRF про вирощування стейків для жителів Бразилії. А в кінці грудня стартап Just Eat отримав дозвіл на продаж курячих Наггетс в ресторанах Сінгапуру.

Нещодавно біоінженери з США розробили новий спосіб вирощування м'яса в пробірці, який не тільки обходиться без участі тварин, але і дозволяє здійснювати більший контроль над текстурою і смаком кінцевого продукту. За аналогічною технологією створюють тканини для трансплантації.

Новини

Популярні теми форуму

analytics