Close button

США підготували серйозні кроки проти "ПП-2", але побоюються їх робити

США підготували серйозні кроки проти "ПП-2", але побоюються їх робити

Адміністрація президента США Джо Байдена підготувала ряд кроків, спрямованих на припинення будівництва російського газопроводу "Північний потік-2", проте поки побоюється їх впроваджувати через те, що це може викликати зворотний ефект. Про це пише Politico, повідомляє Телеграф.

Так, Білий дім обговорює призначення спеціального посланника, який очолить переговори про припинення будівництва цього газопроводу.

Зокрема, радник з нацбезпеки Джейк Салліван ще понад місяць тому неофіційно запропонував цю посаду Амоса Хохштейна, який був спецпосланцем і координатором з міжнародних енергетичних питань при президенті США Бараку Обамі та був радником і довіреною особою тодішнього віце-президента Байдена.

Сам Хохштейн, який покинув наглядову рада енергетичної компанії "Нафтогаз України" в кінці минулого року, від коментарів відмовився.

"Можливе призначення посланника вказує на нову стратегічну спрямованість адміністрації. Раніше Білий дім доручив експертам з європейських справ в Раді національної безпеки і Державному департаменті займатися дипломатією трубопроводів", - пише Politico.

Однак офіційного призначення все ще не відбулося. За даними Politico, невизначеність в цьому питанні виникла через те, що "деякі офіційні особи побоюються, що призначення посланника насправді може привести до зворотних результатів і ще більше відстрочити введення санкцій проти Nord Stream 2, повідомивши Німеччині й Росії про те, що США відкриті для деякої форми примирення".

Крім цього Мін'юст США ще в минулому місяці затвердив два пакети санкцій щодо компанії Nord Stream 2 AG, відповідальної за будівництво та подальшу експлуатацію російського газопроводу "Північний потік-2", та її гендиректора Маттіаса Варніга.

"Але пакети ще не реалізовані, і ще невідомо, чи включить адміністрація (президента США - прим. ред.) Nord Stream 2 AG і Варніга до списку суб'єктів, які підпадають під санкції, які вона повинна надати Конгресу наступного місяця", - йдеться в інформації.

Як повідомлялося, проект газопроводу "Північний потік-2" являє собою два розгалуження газопроводу загальною місткістю 55 мільярдів кубометрів газу на рік. При цьому на шляху від Росії до Німеччини по дну Балтійського моря газопровід встигає "побувати" в Росії, Данії, Фінляндії, Швеції та Німеччині.

Ряд країн, включаючи Україну, Польщу і США, вважають проект виключно політичним і загрозливим для енергетичної безпеки Європи.

Попри сильний санкційний тиск на газопровід, в Газпромі все одно мають намір закінчити будівництво до кінця 2021 року.

Втім, після прийняття оборонного бюджету США багато європейських компаній відмовилися від участі в будівництві, опинившись під загрозою введення американських санкцій.

Крім цього 26 березня Польща позбавила реєстрації два корабля, які будували "Північний потік-2" під її прапором.

Новини

Популярні теми форуму

analytics