Close button

Гроші зависли на рахунках обленерго. Як повернути переплату

Гроші зависли на рахунках обленерго. Як повернути переплату

Поділ обленерго на операторів системи розподілу (ОРС) і постачальників універсальних послуг (укр. ПУП) призвів до нерозв'язного казусу, повідомляє UBR.

Переплата відповідальних українців, перш за все пенсіонерів, за електроенергію залишилася на балансі ОРС, водночас як саму електрику стали поставляти ПУПи. Сотні мільйонів гривень безповоротно залишилися у монополістів. Але тепер їх зобов'язані повернути.

Постанова НКРЕКП

17 березня Нацкомісія з регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) прийняла постанову №475, яке розв'язує застаріле питання переплати за електроенергію, що залишилося на рахунках обленерго станом на 31 грудня 2018 року.

"На момент переходу питання повернення переплати було не врегульовано. Тобто ви як споживач отримували новий рахунок від ПУПа, наприклад, від Yasno або іншого постачальника універсальних послуг, але та переплата, яка залишилася в обленерго, не була врегульована", - розповідає член НКРЕКП Ольга Бабій.

Чи повернуть оператори ОРС

Раніше, підкреслює директор спеціальних програм НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев, йшла дискусія між учасниками ринку. Передбачалося, що переплату за старими обленерго повинні віддавати ПУПи як чинні постачальники електроенергії. Але для цього потрібно було дозволити перекинути переплату на них з ОРС, з чим були складності, тому що потрібно створити необхідну нормативну базу.

Постанова НКРЕКП в цьому питанні ставить крапку. Повернути переплату повинні саме оператори ОРС, попри те, що поставками електроенергії вони більше не займаються.

"Обленерго, тобто оператори системи розподілу, хоч уже не мають взаємовідносин зі споживачем, повинні були добровільно повернути переплату. Але багато хто, коли до них зверталися, цього не робили. Оскільки у нас пішло багато звернень, ми прийняли рішення і зобов'язали їх повноцінно повернути переплату споживачам, яка виникла станом на 1 січня 2019 року", - пояснює Ольга Бабій.

Процедура

До 1 червня 2021 року оператори ОРС зобов'язані повідомити всіх споживачів про процедуру повернення, якщо переплата якимось чином була зарахована раніше. Повернення коштів, сказано в постанові, повинно відбутися протягом 30 днів після звернення споживача. Втім, уточнюють в НКРЕКП, сама процедура має автоматичний характер.

"Це повинно бути пряме повернення коштів, без взаємозаліку і подібних процедур. Без заяв, звернень і іншого. Відповідно до частини 1 цієї великої постанови, яку ми приймали 17 березня, повернути кошти повинні автоматично. Якщо вони не повертають, то споживач може нам поскаржитися в НКРЕКП, і ми зобов'яжемо їх повернути переплату", - підкреслює Ольга Бабій.

Сотні мільйонів

Суми, які залишалися висіти переплатою на рахунках обленерго, були великі. Так, тільки за операторами в чотирьох областях, які входять в ДТЕК Мережі, спочатку значилося близько 200 млн грн. Точну суму на цей час по всіх операторах ОРС в НКРЕКП називати важко, але в будь-якому випадку вона, м'яко кажучи, не маленька.

"Яка сума залишилася, сказати важко, тому що були заліки, взаємозаліки, звірки. Це постійний живий процес. Але переплата залишилася, напевно, мінімум у 5% споживачів. Тому що наші люди, особливо пенсіонери, мають звичку платити наперед", - говорить Ольга Бабій.

Водночас клієнтів ДТЕК навряд чи в цьому переліку багато, бо там підкреслюють, що конкретно по їх структурі на цей час боргів практично не залишилося. Оператори систем розподілу ДТЕК Мережі в Київській, Донецькій, Одеській, Дніпропетровській областях та місті Києві своєчасно повернули переплати клієнтів, правда за іншою процедурою, про яку сказано вище, - через ПУПи.

"Найактивніший період можна позначити з 1 грудня 2018 по 1 квітня 2019-го. Компанії ВСР ДТЕК Мережі, розуміючи важливість коректності розрахунків, здійснювали систематичне повернення переплат клієнтів шляхом зарахування коштів на особисті рахунки клієнтів у постачальників універсальних послуг. Велика частина помилкових оплат була повернута клієнтам у 2019 році", - розповів Руслан Волинець, директор із взаємодії з клієнтами ДТЕК Мережі.

Однак і зараз бувають нові випадки помилкових оплат. І для того, щоб повернути платіж, підкреслюють в ДТЕК, клієнту необхідно оформити заяву про повернення коштів і вказати, на який рахунок він хоче отримати кошти.

А в тих випадках, коли який-небудь з операторів ОРС, особливо десь в глибинці, не повертає кошти, споживачі мають право скаржитися безпосередньо в НКРЕКП.

"Якщо їм автоматично не повертають і не врегулюють заборгованість, тоді комісія здійснює позапланову перевірку і зобов'язує повернути", - резюмує Ольга Бабій.

Новини

Популярні теми форуму

analytics