Close button

Фізики засумнівалися в існуванні темної енергії

Фізики засумнівалися в існуванні темної енергії
Фото: з відкритих джерел

Припускаючи, що частинки темної матерії володіють особливим типом магнітної сили, модель, розроблена вченими, визначила, що ця сила буде мати точно такий же вплив на швидкість розширення Всесвіту, як і темна енергія тепер. В ході нового дослідження фізики вирішили видалити з рівняння темну енергію, повідомляє Hi-News.ru.

Команда астрофізиків з Фізико-математичного інституту ім. Кавлі (IPMU) встановила, що в реліктовому випромінюванні спостерігаються ознаки порушення так званої просторової парності - одного з фундаментальних властивостей світобудови, яка не передбачає Стандартна модель. На думку авторів дослідження, темна матерія і темна енергія порушують принцип парності, що може вказувати на існування «нової фізики».

Ще одним «дзвіночком» на користь перегляду сучасних уявлень про Всесвіт стала робота південноафриканських учених 2019 року. У ній дослідники й зовсім припустили, що темної енергії не існує, бо сама гіпотеза про галактики, що розлітаються на шаленій швидкості заснована на "помилкових припущеннях і некоректних розрахунках». Як відзначають автори наукової праці, опублікованої в журналі Physical Review Letters, щоб довести це, знадобиться набагато більше даних спостереження за реліктовим випромінюванням.

Автори дослідження додали до темної матерії ще кілька властивостей, за допомогою яких вона може надавати безпосередній вплив на розширення космосу (замість темної енергії). Оскільки остання не може бути виміряна, а більшість її характеристик невідомі, нова теорія не здається надуманою.

Для Стіна Хансена, одного з авторів дослідження, «реальність така, що ми не дуже багато знаємо про темну матерію, тільки те, що вона складається з повільних і важких частинок».

«Можливо, темна матерія володіє якимсь якістю, аналогічним магнетизму. Таким чином, щось подібне до того, що відбувається зі звичайними частинками, може відбуватися у Всесвіті, коли вони рухаються і створюють магнетизм, або коли магніт притягують або відштовхують інші магніти. Це постійне розширення темної матерії, ймовірно, викликано якийсь магнітної силою», - слова вченого наводить видання Phys.org.

Новини

Популярні теми форуму

analytics