Close button

Як мобільні додатки крадуть гроші з телефону

Як мобільні додатки крадуть гроші з телефону

Мобільні телефони більшості сучасних людей можуть розповісти все про їх власника. Цим можуть скористатися і шахраї. Щоб не дозволити їм це зробити, потрібно уважніше ставитися до установки мобільних додатків, повідомляє ITsider.

Багато українців вже навчилися не розголошувати особисті дані своєї банківської картки третім особам. Але шахраї йдуть в ногу з часом і з кожним разом придумують все нові способи вкрасти цю інформацію.

Один з нових видів шахрайства пов'язаний з віддаленим проникненням в смартфон. Тобто зловмисники під різними приводами пропонують жертвам встановити яку-небудь гру або іншу програму на телефон, яка буде красти і передавати з нього дані.

Таким чином шахраї можуть заволодіти логінами і паролями для авторизації в мобільний банкінг, через коди та іншу інформацію, яка приходить на телефон. Про крадіжку цих даних господар смартфона навіть не буде здогадуватися.

Також смартфон жертви може стати частиною бот-мереж і використовуватися зловмисниками для здійснення різних кібератак, спам-розсилок, несанкціонованих дзвінків і так далі.

Кого це може торкнутися

Ніколи не довіряти всім мобільним додаткам теж не варто. Тим більше, що в сучасному світі такі програми створені на всі випадки життя: для проведення фінансових операцій, покупок, навчання, спілкування, розваг і так далі.

Відзначимо, що при цьому існує установка через офіційні магазини додатків, яка найбільш безпечна для користувачів і їх особистих даних. Це такі джерела як: App Store, Play Market, Samsung Galaxy Store і так далі.

Але деякі користувачі іноді встановлюють додатки з інших джерел, наприклад, завантаживши їх через мобільний браузер з неофіційного сайту. Це вже не є безпечним і несе в собі різні загрози.

Фахівці технічної служби окремо звертаються до користувачів смартфонів з операційною системою Android, яка дозволяє установку додатків з неофіційних джерел, і вкрай не рекомендують так робити.

Як захистити свої гроші і особисті дані від кібершахраїв

  • В першу чергу потрібно відключити установки з невідомих джерел. Або користуватися такою функцією дуже акуратно і з повним розумінням, що і з якого джерела користувач встановлює.

Для її відключення потрібно зайти в налаштування безпеки і настройки додатків.

Тривожним сигналом може бути запит шкідливої програми на отримання прав адміністратора. Таким чином шахрай отримає право на віддалений доступ до вашого смартфону, що несе вищевказані ризики.

  • Буде корисно встановити хорошу антивірусну програму. Вона здатна захистити смартфон від програм-вимагачів і інших кіберзагроз.

Таким чином, якщо користувач натисне підозріле посилання, завантажить підроблений додаток або спробує встановити шахрайське програмне забезпечення, антивірусна програма зможе запобігти зараженню смартфона.

  • Потрібно бути вкрай обережним зі спливаючими вікнами, відвідуючи різні сайти або граючи в онлайн-ігри. Якщо було отримано запит на оновлення або установку будь-яких додатків, краще, що можна зробити - закрити спливаюче вікно.
  • Також варто багато разів подумати, перш ніж перейти по посиланню, отриманої в повідомленні або електронному листі від невідомого джерела. Потрібно уважно вивчити адреса відправника та посилання, перш ніж продовжити. Якщо що-небудь викликає сумнів, краще утриматися від будь-яких дій.
  • І наостанок рекомендується встановлювати всі оновлення операційної системи, оскільки більшість з них пов'язані з безпекою, і не нехтувати іншими способами убезпечити свій смартфон і інтернет-підключення.

Зростання числа шкідливих програм несе в собі серйозну загрозу. Але у користувачів є можливість захистити свій смартфон і особисті дані. Для цього потрібно лише дотримуватися правил кібергігіени і встановлювати додатки з перевірених джерел.

Новини

Популярні теми форуму

analytics