Close button

Невиконання плану витрат держбюджету виявилося найбільшим за 5 років

Невиконання плану витрат держбюджету виявилося найбільшим за 5 років

Невиконання плану видатків державного бюджету в 2020 році є найбільшим за останні 5 років і складає 68 млрд грн. Про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан, повідомляє БізнесЦензор.

Пацкан зауважив, що обсяг витрат кожної четвертої бюджетної програми був змінений рішеннями уряду. При цьому суми видатків за окремими програмами зверталися кілька разів.

Він зазначив, що з Фонду COVID-19 не використали 12 млрд грн (15%).

Крім того, в 2020 році на 4,6 млрд грн (2,8%) менше, ніж заплановано видатки державного бюджету на трансферти місцевим. Це наслідок ненадання 5 субвенцій на суму 2,9 млрд грн і невиконання плану витрат на надання 27 субвенцій на суму 1,7 млрд грн.

"Зросла заборгованість за позиками, наданими з єдиного казначейського рахунку на покриття тимчасових касових розривів Пенсійного фонду для виплати пенсій та допомог. Всього станом на 1 січня 2021 року не повернуто до 62 млрд грн", - додав голова Рахункової палати.

Внаслідок невиконання плану витрат дефіцит державного бюджету на 83 млрд грн (27%) менше, ніж заплановано і склав 218 млрд грн. При цьому, в порівнянні з 2019 роком, він зріс в 2,7 рази і став найбільшим за останні 10 років як за обсягом, так і по відношенню до ВВП.

Коментуючи ситуацію з доходами держбюджету, Пацкан зазначив, що зменшення на 74 млрд грн план був перевиконаний на 8,7 млрд грн (0,8%). У порівнянні з 2019 роком доходи збільшилися на 78 млрд грн (7,8%), проте з урахуванням цінового фактора, або реально - зменшилися на 1,8%.

Голова Рахункової палати підкреслив, що НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Укрнафта" в грудні 2020 року авансом заплатили 14 млрд грн податкових зобов'язань з податку на прибуток і ПДВ. Це може негативно вплинути на доходи державного бюджету в 2021 році.

"Прорахунки та недоліки прогнозування і планування доходів при складанні законопроекту про державний бюджет і внесення змін до нього викликали виконання плану окремих платежів на вкрай низькому рівні. Деяких доходів, що передбачалися в законі, зовсім не отримали, зокрема, 4,4 млрд грн плати за ліцензії в сфері азартних ігор", - зазначив голова Рахункової палати.

37% фінансових ресурсів держбюджету в 2020 році склали державні запозичення. Внаслідок девальвації гривні і перевищення надходжень від запозичень над витратами на погашення боргу загальний обсяг державного та гарантованого державою боргу збільшився на 554 млрд грн (28%) - до 2 трлн 552 млрд грн і склав 61% ВВП. Витрати на його погашення та обслуговування збільшилися в порівнянні з 2019 роком на 8% - до 512 млрд грн і склали майже третину всіх витрат державного бюджету в 2020 році.

"На виконання бюджету-2020 вплинули кілька факторів. Наприклад, якщо в 2019 році прийняли 4 закону про внесення змін до державного бюджету, то в 2020 році - 17. Як наслідок - ключові показники в законі (доходи, витрати, дефіцит) змінилися на десятки і навіть сотні мільярдів гривень", - заявив Пацкан.

Крім того, в 2020 році не застосовувалися окремі обмежувальні норми Бюджетного кодексу, зокрема щодо рівня дефіциту державного бюджету, надання державних гарантій, загального обсягу державного і гарантованого державою боргу. Це призвело до зростання як дефіциту державного бюджету, так і загального обсягу державного і гарантованого державою боргу.

Новини

Популярні теми форуму

analytics