Close button

Винятково українською мовлять 12 телеканалів і 3 радіостанції - регулятор

Винятково українською мовлять 12 телеканалів і 3 радіостанції - регулятор

Частка української мови в ефірі телеканалів "Інтер", "К1" і "Україна" в січні-лютому 2021 року становила менше ніж 80%, такі дані оприлюднила Нацрада із телебачення і радіомовлення, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Нацрада проаналізувала мовлення 28 загальнонаціональних телеканалів. Моніторинг телемовників тривав тиждень, було вивчено 105 годин ефіру кожного каналу.

Моніторинг регуляторного органу засвідчив, що ліцензіати дотримуються вимог щодо трансляції реклами державною мовою. Також тільки державною мовою звучать передачі новин на загальнонаціональних телеканалах.

Що стосується мови ефірів, то всі телеканали перевищили обов'язковий законодавчий поріг 75%.

Мовлення 100% українською мовою здійснюють 12 телеканалів: "UA:Перший", "5 канал", "К2", "Еспресо", "Індиго TV", "М1", "Рада", "Zoom", "UA:Культура", "Піксель TV", XSport і "ПлюсПлюс". Також високі показники, що перевищують 90%, - у телеканалів "Прямий", "Z ZIK", "Мега", "Україна 24", "2+2", "Новий", "НЛО" і "ТЕТ". Найнижчий показник у телеканалу "Україна" - 75%.

Регулятор також перевірив мовні квоти на радіо. У порівнянні з попередніми звітними періодами в березні показники обсягів української мови в радіоефірі зросли і значно перевищують норми.

На думку Національної ради, такі результати можуть свідчити, що державна мова зміцнює свої позиції в радіоефірі.

Пісні винятково українською мовою в березні звучали в ефірі "Країна ФМ", "Українське радіо" і "Радіо "Культура".

Шість радіостанцій у березні збільшили обсяг пісень українською мовою в межах 1-3%, серед них - "Радіо Промінь", "Радіо НВ", "Перець ФМ", "Люкс ФМ", "Наше радіо" і Kiss FM.

В ефірі радіо "Шансон" обсяг україномовних пісень знизився на 2% до 39%. Отже, цей мовник опинився найближче за всіх до граничної межі встановленої законом квоти в 35%.

Новини

Популярні теми форуму

analytics