Close button

NASA вибрало українського бізнесмена для розробки космічної вантажівки

NASA вибрало українського бізнесмена для розробки космічної вантажівки

Американська компанія-розробник ракетно-космічної техніки Firefly Aerospace Inc., власником якої є український бізнесмен Максим Поляков, отримала запрошення від NASA в рамках програми SBIR (Small Business Innovation Research) на розробку космічного апарату на електричній тязі, здатного в космосі переміщати вантажі та доставляти їх на місячну орбіту - Space Utility Vehicle (SUV), повідомляє БізнесЦензор.

Як повідомили в компанії, новий "космічний тягач" зможе доставити корисне навантаження на орбіти, яких складно досягти за допомогою класичних ракет.

Відзначається, що SUV від Firefly Aerospace стане сполучною ланкою між ракетою Firefly Alpha і місячним модулем Blue Ghost, таким чином створюючи повний ланцюжок доставлення корисного вантажу з Землі на поверхню Місяця для задач NASA.

"Розробка і впровадження Space Utility Vehicle в систему космічних послуг Firefly Aerospace є наступним логічним кроком і важливою ланкою в ланцюзі доставки корисного навантаження на Місяць. Оскільки Noosphere Ventures є вертикально інтегровані космічні компанії, кожна з них може діяти незалежно і при цьому надавати повний спектр послуг для партнерів і клієнтів ", - зазначив Поляков.

Компанія повідомляє, що Space Utility Vehicle буде оснащений електродвигунами на сонячних батареях. Він здатний переміщати вантажі до 500 кг між орбітами, збільшити дальність доставлення вантажів за допомогою ракет, підтримувати політ на максимально низькій орбіті у 250 км і надавати платформу для вантажів, які потребують додаткового живлення або зв'язку.

Як повідомлялося, раніше Firefly Aerospace отримала контракт від NASA з доставки корисного навантаження на поверхню Місяця за допомогою місячного модуля Blue Ghost. Сума контракту склала $ 93,3 млн.

Компанію Firefly Aerospace у 2017 році перезапустив Поляков, включивши її до складу Noosphere Ventures.

Штаб-квартира Firefly базується в Техасі, офіси компанії працюють в Вашингтоні, Токіо (Японія) і Дніпрі (Україна). Фінансування Firefly забезпечує венчурний фонд Noosphere Ventures (Менло-Парк, Каліфорнія), заснований вихідцем з України бізнесменом Поляковим, відомим в першу чергу проєктами в IT-секторі.

Новини

Популярні теми форуму

analytics