Close button

У Zoom регулярно "зливають" уроки: хто винен і як з цим боротися

У Zoom регулярно "зливають" уроки: хто винен і як з цим боротися

Організовані за допомогою Zoom конференції стали легкою мішенню для вторгнень ззовні - посилання на них кидалися в закриті чати й пабліки. Явище отримало назви зумбомбінг, зум-рейд, злив/рейд конференцій, пише Вікторія Ярош, Вести.

Відчули "радість" від знайомства з "прибульцями" й українські вчителі: із введенням онлайн-навчання непрохані гості стали з'являтися на початку уроків і доводити педагогів до нервового зриву. Через деякий час проблема не зникла, під загрозою зриву опинився весь навчальний процес. Дізнайтеся, хто "рейдерив" уроки та що можуть зробити вчителі й батьки, щоб убезпечити дітей.

Як замовити "злив" уроку в Zoom

Елементарно просто. Для цього за ключовими словами потрібно знайти відповідну групу в Telegram або в VK, або ж канал на YouTube, де будуть вказані контакти для замовлення, і залишити там посилання на конференцію (урок або пару), супроводивши її інформацією про час початку, вчителя / викладача і кількома іменами учнів / студентів.

Заявку можна відправити в "личку" або подати відкрито, в тому числі й у чатах, що функціонують при групах, де, крім іншого, обговорюють результати "рейдів" (зривів конференцій) і публікують скріншоти з очманілими обличчями вчителів.

Під підозрою - вся сім'я. Як батьки розслідують Заявка на "рейд" в одній з груп Telegram. Фото: Вісті.

Що відбувається далі

Через кілька хвилин після початку уроку в Zoom в розповідь учителя вклинюється сторонній. Звучить нецензурна лексика, сороміцькі пісні, голос вчителя заглушають галас та різкі звуки.

Ті, хто вже в курсі, просять не панікувати й заспокоюють дітей словами "кіберполіція вже ловить злодіїв". Ті, хто стикаються з подібним вперше, починають нервувати. Вони не розуміють, що відбувається, звинувачують у хуліганстві учнів і вимагають негайно припинити пустощі. Діти в цей час слухають потік матів.

У фіналі уроки у вигляді відео з'являються на YouTube - на каналах з абсолютно нешкідливими назвами. Там - тисячі підписників, і кожен новий викладений "злитий" урок вони чекають, як підлітки - новий кліп Моргенштерна, а потім - із захопленням коментують і мріють, от би хто і їм зірвав урок.

Screenshot_39.jpg Зриви з нецензурною лайкою популярні серед учнів. Фото: Вісті.

Як борються зі "зливом" вчителі

Як можна судити з опублікованих відео, вчителі в більшості своїй не підковані технічно і не можуть швидко зреагувати на надзвичайну ситуацію. Оскільки виконавці замовлень заходять в конференції під іменами учнів, то підозра в першу чергу падає на того, чиє ім'я повторюється в списку два рази. Учитель намагається закликати дитину до порядку і тут же бачить, що в чаті з'являється два імені іншого учня.

У паніці дорослий не може адекватно мислити й завершити конференцію, тому ще довгий час діти чують добірну лайку: хто - відверто потішаючись, хто - закриваючи рота руками, щоб не засміятися.

Альона Вікторівна, молода вчитель із Запоріжжя, каже: відразу зрозуміла, що відбувається. Її ім'я і прізвище, а також посилання на урок математики, який потрібно було зірвати, ми знайшли в одній з груп в Telegram, де можна замовити "злив".

zum-uroki.jpg Вчителька знайшла заявку на зрив свого уроку в 6 класі. Фото: Вісті.

"Так, була у нас така ситуація. Я - молодий фахівець і розумію, на що діти здатні, я розумію, що це спеціальна програма. Коли така ситуація сталася, ми її усунули на етапі спроби. Ми зупинили онлайн-урок, і я дітям відправила нове посилання", - розповіла Альона Вікторівна.

За її словами, було відразу зрозуміло, що не обійшлося без втручання сторонніх.

"У мене є така практика: я не даю відкриті посилання на Zoom, а додаю конкретно кожну дитину, перевіряю, хто був, кого не було, і вони до мене приєднуються. Якщо даєш їм посилання відкрите, то тоді додаються всі, хто завгодно", - пояснює вчитель.

Коли сталася спроба зірвати урок, дівчина поставила конференцію на запис.

"Але за записом ти не доведеш, що це зробив хтось інший. Чи включаються з прізвищем дітей, які присутні на цій конференції, але кажуть дорослі люди, які "гарно розмовляють українською мовою з Закарпаття". Я розумію, що це не наші діти", - говорить наша співрозмовниця.

Що роблять батьки

З введенням дистанційної форми навчання мамам і татам доводиться несолодко: частина функцій вчителів вони змушені брати на себе, крім того, необхідно щодня вибудовувати комунікацію з педагогічним складом і з іншими батьками.

"Не знаю, як в місті, але у нас в селі взагалі нічого не організовано. На уроках з'являється менше половини класу, завдання перевіряються формально. Це взагалі не навчання", - вважає редактор новинної стрічки Іра Дождєва.

За її словами, спочатку завдання і навчальний матеріал розсилалися дітям у Вайбер, і тільки недавно з'явилися онлайн-уроки в Zoom. З виходом в онлайн з'явилася інша проблема: конференції зловмисно зривають, і ось уже кілька місяців поспіль батьківські чати трясе від обурення. Підозра знову-таки падає на дітей.

Батьки турбуються, що якщо уроки й далі будуть зривати, то навчання перейде в Google-додаток Classroom, а це рівносильно навчанню у Вайбер.

"Робиш домашнє завдання в зошиті, фотографуєш, зберігаєш на комп'ютер, а потім, замість Вайбера, завантажуєш в Classroom. Різниці взагалі ніякої, тому ми як і раніше відправляємо завдання у Вайбер", - зізнається Іра.

Щоб уникнути повного переходу в офлайн, обурені батьки пропонують копатися в гаджетах своїх чад, з'ясовувати, з ким вони спілкуються і якими іменами підписуються, а посиланнями на уроки ділитися виключно в групі Вайбер, куди є доступ тільки учням та їх батькам, - і якщо вторгнення непрошеного гостя повториться, значить, дійсно винні діти. Перевіряти пропонують не тільки дітей, урок яких був зірваний, а і їхніх братів і сестер.

Що радять вчителям і батькам експерти

Від втручання в онлайн-урок ніхто не застрахований, але розв'язати проблему досить просто. Для цього потрібно зрозуміти саму природу явища.

"Коли створено онлайн-сеанс якоїсь групи, включитися в цю групу ззовні, не знаючи цифрових ідентифікаторів, неможливо.
Відбувається це так: діти - найімовірніше, мова йде про старші класи - здають своїм друзям-товаришам ці цифрові ідентифікатори, і ті підключаються, роблять відповідні дії, які записуються, потім викладаються в Тік-Ток. Усі хайплять, усім смішно", - пояснює експерт з питань кібербезпеки Олександр Федієнко.

Він висловив упевненість, що впоратися з "окупантами" вчителі можуть самостійно, для цього потрібно навчити їх допускати на урок виключно ідентифікованих учнів. Тоді при підключенні на урок неідентифікованого акаунту, цей обліковий запис не зможе говорити, писати, і викладач може відразу його відключити.

"Zoom - це найпростіша примітивна система, і якщо відбулося вторгнення, значить, вчитель завчасно не подбав про те, щоб на його урок не приходили неідентифіковані учні. Це як в школі: клас, урок оффлайн, сидять діти, різко відчиняються двері, влітає якийсь підліток, щось кричить і тікає", - говорить Федієнко.

За його словами, не всі вчителі перебудувалися на роботу в режимі онлайн. Тому директори шкіл і Міносвіти повинні потурбуватися й один раз навчити педагогів.

"Навіть не потрібно залучати експертів. Це не питання кібергігіени або кібербезпеки, це питання цифрових навичок, вміння користуватися цифровими додатками. Учитель повинен бути готовий і зуміти відключити мікрофон стороннього акаунту й заблокувати його. Доступ до уроку повинен бути тільки в ідентифікованих акаунтів, і якщо така ситуація станеться в системі, де можна працювати тільки ідентифікованим акаунтам, тоді вчитель знатиме, чиїм аккаунтом скористалися для втручання, і зможе поскаржитися батькам, що їх дитина зірвала урок", - пропонує вихід експерт.

Правда, "злив" уроків - це не єдина проблема, з якою стикаються діти. Вони плутаються з посиланнями, з цифровими ідентифікаторами, дитина з третього класу може потрапити на урок у перший клас або навпаки. І тут вже відповідальність лежить на мамах і татах.

"Самі батьки не володіють навичками цифрової грамотності. Не всі живуть в інтернеті", - пояснює співрозмовник редакції.

Новини

Популярні теми форуму

analytics