Close button

Експерименти підтвердили здатність собак ревнувати

Експерименти підтвердили здатність собак ревнувати
Фото: © Phae, Flickr

Вважається, що почуття ревнощів неможливо без високого рівня самосвідомості, розуміння свого місця в складних соціальних взаємовідносин народу і положення інших людей. Все це звучить занадто "людиноподібних", проте власники собак часто помічають, що їх вихованці здатні поводитися вкрай ревниво, якщо господар приділяє занадто багато уваги іншій тварині, повідомляє Naked science.

Ці суб'єктивні спостереження підтвердили та експерименти, про які вчені повідомляють в статті, опублікованій в журналі Psychological Science.

Амалія Бастос (Amalia Bastos) і її колеги з Оклендськго університету в Новій Зеландії поставили досліди з 18 домашніми собаками, поміщаючи їх в ситуацію, що викликає відчуття браку любові з боку господаря. Тваринам показували сцену, в яких господар пестив іншу собаку, або (як контроль) пухнастий флісовий циліндр. Далі між ними та першим собакою опускали бар'єр. Побачивши «конкурента» тварини кидалися на нього з куди більшою силою, ніж коли бачили "противника" з м'якою і явно неживою іграшкою.

За словами авторів дослідження, така поведінка несе три ключові ознаки ревнощів. Воно виявлялося лише при взаємодії господаря з потенційним соціальним конкурентом, але не з неживим об'єктом; було прямим наслідком цієї взаємодії, а не простої присутності конкурента поруч. Нарешті, воно тривало і в тому випадку, якщо взаємодія відбувалася поза прямої видимості.

Новини

Популярні теми форуму

analytics