Close button

10 маловідомих можливостей Google Chrome

10 маловідомих можливостей Google Chrome
Фото: 3Dnews

Google Chrome не потребує представлення. За 12 років розвитку він не тільки заслужив довіру мережевий аудиторії і став найпопулярнішим браузером в світі, але і зумів визначити нові стандарти якості, продуктивності, надійності і безпеки в своєму сегменті, повідомляє 3Dnews.

Тож не дивно, що веб-оглядач приковує до себе увагу мільйонів користувачів, часто не знають про наявність у ньому безлічі корисних функціональних можливостей. Короткому огляду останніх присвячена сьогоднішня публікація.

Створення призначених для користувача профілів і гостьовий режим. Chrome дозволяє зберігати дані кожного користувача окремо, будь то закладки, історія переглядів, паролі і настройки браузера. Така можливість може виявитися корисною в разі спільного використання комп'ютера з іншими людьми (наприклад, різними членами сім'ї) або при наявності декількох акаунтів (наприклад, особистий і для роботи), доступ до яких необхідно розмежувати.

sm.chrome-features-2.800.png

Також Chrome підтримує роботу в гостьовому режимі. При активації даної функції популярні сторінки не зберігаються в історії браузера і не залишають на комп'ютері слідів, таких як файли cookie. При виході з цього режиму вся інформація про дії користувача в браузері автоматично видаляється. Гостьовий режим може бути затребуваний при використанні чужого або загальнодоступного ПК, таких як бібліотека або кафе.

sm.chrome-features-3.800.png

Важливою особливістю профілів в Chrome є те, що їх не можна захистити паролем, а перемикатися між ними може будь-який користувач. Саме тому створювати додаткові акаунти в браузері має сенс тільки для довірених осіб або для особистих цілей. Для більш надійного захисту даних користувача рекомендується використовувати засоби керування обліковими записами і доступом, які є у всіх сучасних операційних системах.

Відтворення аудіо- та відеофайлів без сторонніх програм і розширень. З реалізацією підтримки стандарту HTML5 браузер Chrome отримав вбудовані засоби відтворення мультимедійного контенту в форматах MP3, MP4 і WebM. Для перегляду відео або прослуховування аудіо досить перетягнути мишею файл у вікно браузера. Інтерфейс плеєра гранично простий і не вимагає додаткових пояснень. Підтримується режим «картинка в картинці».

sm.chrome-features-4.800.png

Автоматичне транскрибування аудіо- і відеозаписів. Завдяки функції Live Caption браузер Chrome вміє розпізнавати мову в будь-якому медіаконтенті і додавати до нього субтитри в режимі реального часу. Правда, поки тільки англійською мовою. Даний інструмент може бути корисний для людей з порушеннями слуху, а також у випадках, коли навколишнє середовище не сприяє тому, щоб слухати що-небудь. Добру службу він може послужити і тим, хто вивчає іноземну мову.

sm.chrome-features-5.800.png

Live Caption можна включити в настройках браузера. Для цього необхідно зайти в розділ «Спеціальні можливості», переключити повзунок «Автоматичні субтитри» і дочекатися завантаження необхідних для роботи файлів. Після цього залишиться перезапустити Chrome і переконатися в тому, що в меню управління мультимедійним контентом, яке розташоване праворуч від адресного рядка, з'явився перемикач, що дозволяє активувати розшифровку мови. Надалі відтворювані на пристрої ролики або відеочати будуть супроводжуватися субтитрами.

sm.chrome-features-6.800.png

Вбудований диспетчер задач. Google Chrome спочатку розроблявся в якості зручною і високопродуктивної платформи для веб-додатків, однаково добре підходить як для користувачів, так і для розробників. Саме з цієї причини в «хром» реалізований повноцінний диспетчер задач, що дозволяє брати на олівець все оброблювані веб-оглядачем процеси. З його допомогою можна контролювати обсяг споживаних вкладками і розширеннями системних ресурсів, здійснювати моніторинг звернень браузера до Мережі та файловому кешу, вивантажувати з пам'яті «завислі» процеси і вирішувати інші актуальні в професійному середовищі завдання.

sm.chrome-features-7.800.png

Вбудований антивірус. Google Chrome має значним арсеналом засобів забезпечення безпеки. Крім захисту від фішингових і потенційно небезпечних ресурсів в ньому є сканер шкідливого ПЗ. Він блокує скачування на комп'ютер або мобільний пристрій шкідливих файлів з програмами, які можуть містити віруси, збирати особисті дані користувача, змінювати налаштування операційної системи і браузера, а також примусово встановлювати розширення. Вбудований в Chrome антивірус працює в автоматичному режимі і періодично сканує пристрій на предмет наявності шкідливого софту. При необхідності перевірку можна ініціювати вручну в налаштуваннях браузера (меню «Скидання налаштувань і видалення шкідливого ПО»).

sm.chrome-features-15.800.png

Перевірка безпеки збережених паролів. З Chrome можна не переживати через надійності використовуваних при роботі з мережевими ресурсами паролів. Вбудовані в браузер інструменти дозволяють виявляти скомпрометовані облікові записи користувачів і «слабкі» паролі, які можуть бути легко зламані зловмисниками. Щоб перевірити безпеку збережених паролів, потрібно перейти в настройки і в меню «Заповнити форму -> Паролі» клацнути по клавіші «Перевірити паролі».

sm.chrome-features-8.800.png

На додаток до цього рекомендується включити спливаючі повідомлення про розкритих паролі. Зробити це можна в налаштуваннях програми в розділі «Політика конфіденційності -> Повідомляти, якщо паролі були розкриті в результаті витоку даних».

sm.chrome-features-9.800.png

Угруповання вкладок. Ця функція стане в нагоді користувачам, які взаємодіють з великою кількістю сайтів. З її допомогою можна об'єднувати вкладки в групи, привласнюючи кожної з них свій колір і заголовок (наприклад, «Новини», «Соціальні мережі» і т. П.). Такий підхід суттєво спрощує роботу з різнорідним веб-контентом і великими обсягами інформації. Щоб створити нову групу досить натиснути правою кнопкою миші по будь-якої вкладки, вибрати відповідну опцію, задати назву і вибрати кольорове оформлення. Підтримується створення будь-якої кількості груп, завдяки чому можна розподілити і зручно організувати все відкриті в браузері вкладки.

sm.chrome-features-10.800.png

Трансляція вкладок, медіаконтенту і екрану ПК на екран телевізора. Цією можливістю можуть скористатися ті, у кого є ТВ-приставка або Smart TV з підтримкою технології Chromecast. Транслювати можна вкладки браузера Chrome, аудіо- та відеофайли, а також вміст робочого столу комп'ютера. Таким чином, наприклад, можна демонструвати на великому екрані презентації для широкої аудиторії або переглядати фільми в сімейному колі. Для коректної роботи функції Chromecast і сполучення пристроїв необхідно, щоб телевізор і ПК були підключені до однієї мережі Wi-Fi.

sm.chrome-features-11.800.png

Налаштування дозволів для сайтів. Chrome дозволяє керувати дозволами для конкретних мережевих ресурсів і видаляти збережені ними дані. Використовувати цю функцію дуже просто: достатньо перейти на потрібну веб-сторінку, клацнути по розташованому зліва від веб-адреси значку і вибрати «Налаштування сайтів».

sm.chrome-features-12.800.png

В налаштуваннях сайтів можна дозволяти або блокувати зображення, небезпечний контент, JavaScript, файли cookie, нав'язливі рекламні банери, звук, спливаючі вікна, повідомлення. Ви можете керувати доступом до камери і мікрофону комп'ютера, геолокаційні даними і буферу обміну, а також іншими параметрами дозволів для обраних інтернет-майданчиків.

sm.chrome-features-13.800.png

Швидка пересилання посилань, вкладок і телефонних номерів на смартфон. Завдяки вбудованим засобам синхронізації Chrome дозволяє одним кліком миші через контекстне меню пересилати різні дані на мобільний пристрій. При цьому на останньому теж повинен бути встановлений «Хром» з аналогічною обліковим записом Google.

sm.chrome-features-14.800.png

На завершення огляду відзначимо, що пересилати дані на смартфон або планшет можна і без встановленого Chrome на мобільному гаджеті - за допомогою QR-кодів, створення яких також може бути виконано з контекстного меню браузера.

Новини

Популярні теми форуму

analytics