Close button

Китай завалив світ "сміттєвими" патентами

Китай завалив світ "сміттєвими" патентами
Фото: Brian Wang / SCMP

В останні роки Китай став світовою фабрикою патентів. За кількістю поданих заявок він почав випереджати всіх у світі. Але як відзначають експерти, практична цінність більшості з них прагне до нуля. Тим часом, влада Китаю виділяють на цю діяльність величезні кошти, які зникають без відчутної користі для країни, повідомляє 3Dnews.

У новій п'ятирічці Пекін ліквідує цю практику, і буде платити тільки за ті патенти, які обіцяють віддачу.

Згідно з опублікованими в березні Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (ВОІВ) даними, китайські університети ще вище піднялися в світових рейтингах за кількістю заявок на патенти. У минулому році в топ-20 увійшли дев'ять навчальних закладів з Китаю, тоді як в 2017 році там було тільки три китайські університети. Молодий шеньчженських університет (38 років), наприклад, в минулому році потрапив на третє місце в світі за кількістю міжнародних патентів, поступившись тільки Каліфорнійському університету та Массачусетському технологічному інституту (MIT), що здатне викликати здивування у всіх, хто хоч трохи занурений в тему.

Ще одна цікава інформація розкриває ефективність китайських науково-технологічних парків, які тісно пов'язані з академічною наукою і яких в Китаї 20 штук. За даними Державне контрольно-ревізійне управління Китаю, два з них за останні більш ніж десять років не були комерціалізовані жодного дослідження, хоча гроші на утримання, роботи і зарплати брали справно. Більш того, за даними ревізії, витрати на НДДКР йдуть в пісок по всій країні: з отриманих у 2020 році патентів до комерційної реалізації дійшло тільки 8,4% з них.

Проблему «сміттєвих» патентів в Китаї піднімали і раніше, але навести порядок руки дійшли тільки зараз. У новій п'ятирічці акцент буде робитися на винагороди за патенти, які обіцяють практичну цінність в доступному для огляду майбутньому. Наприклад, до цього влада повністю оплачували реєстрацію патентів у всьому світі, а з цього року ця практика буде скасована.

Крім того, в Китаї буде впроваджена система атестації вчених і розробників. Також порядок збираються навести в субсидуванні «передових» стартапів, за душею яких часто крім «сміттєвих» патентів нічого немає. Серед іншого це дозволить навести порядок і посилити контроль за інтелектуальною власністю, що допоможе країні відстоювати свою правоти в іноземних інстанціях.

Новини

Популярні теми форуму

analytics