Close button

ТСК викликала бухгалтера УЗ на наглядову раду

ТСК викликала бухгалтера УЗ на наглядову раду

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради, створена для аналізу фінансової кризи в "Укрзалізниці", зацікавилася розмірами винагород членам наглядової ради компанії, а також підставами, на яких їм були видані лімітні банківські карти. Про це йдеться в листі голови ТСК Юлії Гришиної головному бухгалтеру "Укрзалізниці" Наталії Бабенко, повідомляє РБК-Україна.

Для відповідей на ці питання ТСК викликає бухгалтера компанії.

Як сказано в листі, бухгалтера УЗ запрошують, щоб з'ясувати умови, на яких платять винагороди членам Наглядової ради та отримати докази їх роботи, зокрема акти приймання-передачі щомісячно наданих ними послуг з липня 2018 року по лютий 2021 року.

Також ТСК вимагає від УЗ інформацію про фактичну винагороду голови і кожного члена НР за період з 2018 по 2021 рік помісячно, і документи про компенсацію витрат, які несли члени НР для виконання своїх функцій.

Крім того, в ТСК зацікавилися питанням видачі членам НР банківських карт із значним лімітом: підозрюють, що гроші з цих карт були витрачені на особисті потреби, а не на виконання представницьких функцій.

"Просимо обґрунтувати видачу голові і членам НР лімітних банківських карт, а також фактичні виплати по лімітним банківським карткам голові та кожному члену НР за 2018-2021 рр. помісячно. Аналіз використання цих коштів, зокрема, на власні потреби. Надати номера відповідних карткових банківських розрахунків, надані пояснення підтвердити копіями відповідних документів і довідок", - вказується в листі.
У ТСК підкреслюють: за виконання своїх функцій член НС має право на оплату послуг у вигляді річної та додаткової винагород, і на компенсацію витрат, пов'язаних з виконанням ним своїх функцій. Але тільки якщо робота була результативною.
"Водночас критичний стан компанії (" Укрзалізниці ", - ред.) свідчить про невиконання НР своїх функцій повною мірою. Тому потрібно розібратися, як і наскільки ефективно оцінюється виконання ними умов договору. Оскільки ці та інші пов'язані питання потребують перевірки і пояснень, а матеріали за запитом ТСК не надано, пропонується запросити на чергове засідання ТСК для давання пояснень головного бухгалтера філії Центр сервісного забезпечення АТ "УЗ", яка безпосередньо здійснює всі виплати членам НР, має оригінали правовстановлюючих документів і несе відповідальність за обґрунтованість оплат", - резюмується в листі.

Нагадаємо, інформація про лімітовані банківські картки НР з’явилася в ефірі одного з українських телеканалів. Учасники шоу повідомили, що у кожного члена наглядової ради начебто є картка з лімітом в 500 тис. гривень на місяць, і що Володимира Жмака усунули з посади голови УЗ за те, що він спробував зменшити суми на цих картках.

Раніше народний депутат, член ТСК ВР по "Укрзалізниці" Костянтин Бондарєв заявив, що члени наглядової ради УЗ отримують по 300 тисяч гривень зарплати щомісяця, але при цьому роками не є в Україні і не мають ніякого плану реформи для компанії.

Новини

Популярні теми форуму

analytics