Close button

Через проблеми з митним декларуванням Україна могла втратити мільярди

Через проблеми з митним декларуванням Україна могла втратити мільярди

Через кризову ситуацію, що склалася на початку квітня з декларуванням природного газу, який зберігається в українських сховищах в режимі «Митний склад», Україна могла втратити іноземних замовників послуг зберігання газу. Про це заявив Сергій Перелома, глава Оператора газосховищ (Укртраснгаз), повідомляє УНИАН.

Ці компанії тільки торік принесли дохід вітчизняному Оператору газосховищ в розмірі 1,5 млрд. грн.

«Через розбіжності в законодавстві, що регулює роботу митних органів і газового ринку, операції з природним газом, який зберігається в режимі «Митний склад» (5,6 млрд. куб. м на початок квітня) були заблоковані 1-5 квітня 2021. В результаті діалогу, ініційованого Оператором газосховищ України з Державною митною службою України, Енергетичною митницею Держмитслужби та Оператором ГТС України питання вдалося врегулювати. Сторони погодили тимчасовий алгоритм спільних дій на період до прийняття законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо впровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії» від 16.12.2019 № 2553», - повідомив Сергій Перелома.

Як підкреслив Максим Немчінов, заступник міністра енергетики України, курс на енергетичну євроінтеграцію, який взяла Україна, вимагає спільних зусиль усіх гілок влади.

«Спірна ситуація з митним декларуванням газу в ПСГ могла суттєво вдарити по Україні як по учаснику міжнародного енергетичного ринку. До того ж, торік Оператор газосховищ України активно зміцнював свої позиції серед газових компаній Європи, зокрема, завдяки безпосереднім зусиллям керівництва компанії», - зазначив Максим Немчінов.

За словами Ольги Мамедової, керівника юридичного департаменту Групи компаній ЕРУ (найбільшого газового трейдера України), керівник Оператора газосховищ прийняв на себе основний удар з врегулювання виниклої кризи.

«Він знайшов алгоритм дій, який дозволяє тимчасово вирішити ситуацію, і привернув до цього процесу митні органи, Оператора ГТС та інші зацікавлені сторони», - зазначила Ольга Мамедова.
«До прийняття законопроекту №2553, який дозволить нам перейти на облік газу в одиницях енергії, знайдений і узгоджений алгоритм є максимально комфортним для замовників, але при цьому змушує Укртрансгаз фактично вести подвійний облік газу - в одиницях об'єму і енергії. Зауважу, що даний протокол буде діяти до моменту прийняття закону про перехід на енергетичні одиниці. Сподіваюся, що наш парламент закінчить цей законотворчий процес і проголосує за законопроект №2553», - зазначив Сергій Перелома, глава Оператора газосховищ.

Новини

Популярні теми форуму

analytics