Close button

Як дешево утеплити своє житло і заощадити взимку

Як дешево утеплити своє житло і заощадити взимку

Опалювальний сезон в країні добігає кінця, українці поступово оговтуються від затяжних холодів і збільшених платіжок за комуналку. Нинішня зима наочно показала наскільки серйозним тягарем для українців є витрати, пов'язані з опаленням житлової площі, пише Анна Бредихина , УНІАН.

Весна - найкращий час, щоб активно попрацювати над підготовкою свого житла до наступної зими.

В наше життя поступово входить нова послуга «енергетичний аудит житла», за допомогою якої можна встановити, де саме в будинку або окремій квартирі знаходяться основні джерела втрати тепла, а значить відбувається перевитрата ресурсів. Якщо проблему виявити, то легше буде зрозуміти, як утримати тепло і не споживати додаткові енергоресурси.

В Україні працюють кілька державних програм, які надають доступні кредити на енергетичну модернізацію житла. При цьому, значну частку з цих коштів повертати банкам не потрібно, тому що вони компенсуються з держбюджету.

Перша програма - "Теплі кредити", працює вже понад шість років. Нею можуть скористатися як ОСББ, так і власники приватних будинків.

Державним агентством з енергоефективності, яке є розпорядником програми, буде компенсовано ОСББ 35 відсотків суми кредиту на придбання енергоефективних матеріалів і устаткування.

Що стосується приватних будинків, то на покупку твердопаливних котлів буде компенсовано двадцять відсотків суми кредиту. А отримувачам субсидій буде відшкодовано аж 35 відсотків.

З новітніми технологіями і матеріалами навіть зі старої багатоповерхівки, побудованої в шістдесятих роках, можна зробити «цукерку». Утеплення, заміна вікон та встановлення індивідуальних теплових пунктів робить платіжки за тепло на 40-60 відсотків менше.

При цьому, жити в таких умовах стає значно комфортніше. Питання тільки в бажанні.

Розважливі ОСББ розповідають, що утеплення всього будинку окупається за два опалювальні сезони, індивідуальний тепловий пункт за один, а заміни вікон мешканці майже не відчувають з точки зору витрат.

Переваги програми очевидні, але є один великий мінус: грошей всім бажаючим не вистачить.

У держбюджеті на «теплі кредити» на цей рік передбачено лише 150 мільйонів гривень. Для порівняння, в минулі роки, коли на програму виділялися 400 мільйонів, то вже в середині літа гроші закінчувалися. Тобто нинішніх коштів вистачить тільки найспритнішим, хто звернеться за допомогою в найближчий місяць.

Друга програма діє при Фонді енергоефективності і називається «Енергодім». Відмінністю від теплих кредитів є те, що тут кредити видаються тільки вже створеним ОСББ. І це є великим мінусом, тому що значна кількість українців проживає в приватному секторі, а значить мають значні витрати на опалення.

Програма стартувала у 2019 році і досить довгий час набирала обертів. Мешканці багатоповерхівок не поспішали звертатися до Фонду, тому що мало що знали про неї.

Поступово ці процеси поліпшуються, а ОСББ вчаться користуватися новими можливостями.

Програма "Енергодім" пропонує два пакети заходів з енергоефективності.

Пакет "легкий" передбачає проекти вартістю в середньому 700 тисяч гривень, з яких 40 відсотків буде компенсуватися Фондом. Обов'язкові пункти такого проекту: установка лічильників і індивідуального теплового пункту та утеплення труб.

Впроваджені заходи обіцяють заощадити 25 кіловат-годин на один квадратний метр.

Пакет "комплексний", крім обов'язкових заходів з "легкого" пакету, передбачає повне утеплення: теплоізоляцію стін, покрівлі та підвалів. Тут вже половину витрат буде компенсувати Фонд. Економія повинна скласти 70 кіловат-годин на квадратний метр приміщення.

Перші 500 проектів з різних регіонів України отримали компенсацію в розмірі 70 відсотків витрат: витративши на «повний фарш» дома близько шести мільйонів гривень, з яких компенсація склала 4,2 мільйона гривень.

Крім того, жителі можуть розраховувати і на регіональні програми, тобто просити місцеву владу частково компенсувати витрати на утеплення.

Від подачі заявки на участь у програмі «Енергодім» з комплексного пакета до моменту завершення всіх робіт і отримання компенсації за них в середньому ОСББ потрібно рік. Тобто жителям потрібно набратися терпіння і не чекати чарівних і швидких перетворень.

Варто пам'ятати, що значна частина житлових будівель в Україні або вже відслужила, або найближчим часом вичерпає свій експлуатаційний термін. Їм терміново потрібна капітальна модернізація одночасно з підвищенням енергетичної ефективності, на що потрібні значні кошти.

Судячи з того, що на рахунку Фонду енергоефективності близько семи мільярдів гривень, то саме на нього держава робить основну ставку по заходам термомодернізації українських будинків. Але, на жаль, поки забюрократизованість процедур не дає бажаних результатів.

Для того, щоб відпрацювати всі механізми програми «Енергодім» і познайомити з нею українців, можуть знадобитися роки.

Водночас, програма «Теплі кредити», з якою вже знайомі громадяни нашої держави, і яка поширюється на приватні будинки, поступово зводиться нанівець.

Якщо уряд називає енергоефективність одним з пріоритетів своєї роботи, то потрібно відкрити очі на реальний стан речей і забезпечити гідне фінансування обох програм.

Новини

Популярні теми форуму

analytics