Close button

В Іспанії знайдено унікальний древній сейф

В Іспанії знайдено унікальний древній сейф
Фото: з відкритих джерел

Дерев'яний сейф, який за часів Римської імперії використовувався для зберігання коштовностей, важливих документів і розкішного одягу, був виявлений під час археологічних розкопок в римському будинку 4-го століття в центрально-західній частині Іспанії. Сейф був зроблений з великого дерева, покритого бронзою та іншими металами, і знаходився в одній з кімнат цього розкішного будинку, який, мабуть, постраждав від пожежі, повідомляє Planet today.

Вперше його знайшли в 1994 році під час розкопок в приміщенні будівлі. У той час стан оголених органічних останків було небезпечним, тому вирішено було залишити їх на місці та максимально запобігти подальшому руйнуванню. Однак консервацію вдалося провести тільки на його поверхні, при тому, що сейф був у дуже поганому стані, тому що він був частково занурений в землю, коли під час пожежі завалилася верхня частина будинку.

Вчені пояснюють, що збереглися дерев'яна рама, хоч вона і досить сильно обпечена, бронзові деталі, що покривали коробку зовні і всередині, а також деякі інші розкішні прикраси. Розміри його приблизно 3 на 1,5 метрів, хоча через те, що він був деформований під час обвалення другого поверху під час пожежі, його розміри могли бути дещо іншими.

Дослідники пояснюють, що такого роду сейфи часто розташовувалися в прийомних, де господар будинку приймав відвідувачів. Щоб уникнути пограбувань його прикріплювали до стін або землі за допомогою залізних цвяхів. Часто вони були багато прикрашені обробленим металом. Використовувалися вони для зберігання речей, одягу, грошей, коштовностей та інших цінних предметів.

Вчені не змогли встановити, чим його власник заробляв на життя, але відзначають, що це була дуже багата сім'я, оскільки площа будинку складає більше 3 тисяч квадратних метрів і в ньому знаходиться 15 кімнат. Імовірно, сім'я могла заробляти на життя чимось, пов'язаним з комерцією і частина кімнат могла бути використана для продажу товарів.

Через роки, в 2017 році, фахівці, що відповідають за це місце, вирішили, що прийшов час витягти сейф з руїн римського будинку, щоб він був належним чином відновлений, тим більше, що аналогічних сейфів збереглося дуже мало. На даний час відомо всього про чотири - три з них збереглися в незвичайних умовах виверження Везувію і один знайдений на північному сході Іспанії.

Тепер ці роботи були завершені. Сейф був піднятий і доставлений в Інститут культурної спадщини Іспанії (IPCE), де воно буде відновлений на своїй колишній красі для майбутнього показу.

Новини

Популярні теми форуму

analytics