Close button

Евробляхери спішно позбуваються від своїх авто

Евробляхери спішно позбуваються від своїх авто

Якщо машина зареєстрована на "евробляхера", і він сам ввозив її з-за кордону, митні платежі не відміняються, повідомляє UBR.

Останнім часом багато власників автомобілів на іноземній реєстрації (евроблях) намагаються позбутися своїх авто, щоб уникнути сплати митних платежів. Майданчики з безкоштовними оголошеннями і профільні групи просто рясніють свіжими пропозиціями про продаж таких машин.

Наприклад, на майданчику Auto.ria тільки за останній тиждень було опубліковано близько 1000 оголошень про продаж нерозмитнених авто. За місяць пропозицій про продаж нерозмитнених машин на сайті з'явилося понад 3000 штук. На OLX свіжих оголошень з нерозмитненими авто розміщено близько 12 000.

Таку тенденцію підтвердили і в русі власників авто на Єврономер "Авто Євро Сила" (АЕС). Власники машин хочуть уникнути не тільки платежів, а й зайвої тяганини з переоформленням транспортного засобу за кордоном. Але, справедливості заради, в русі визнали такі спроби геть абсурдними.

"Якщо машина зареєстрована на "евробляхера", і він сам ввозив її з-за кордону, митні платежі не відміняються. Штраф він все одно повинен буде сплатити, незважаючи на те, продасть він транспортний засіб чи ні", - розповіли нам в АЕС.

Формально, якщо таку машину не розмитнили, продати її, змінивши власника в Україні, неможливо. Це необхідно робити за законодавством тієї країни, де вона зареєстрована. Інакше юридично здійснити продаж не можна, розповідає Автоюрист Вадим Володарський.

"Транспортний засіб перебуває на обліку іноземного громадянина: Польщі, Литви ... І фактично машину потрібно переоформляти по законодавству цих країн. Якщо є людина, яка це авто ввіз, за законом саме він відповідає за вивезення. Нічого іншого ми тут не придумаємо", - підкреслив юрист.

При цьому тим, хто вивіз транспортний засіб, може бути і сам "евробляхер". Але іноді буває так, що машину прикотив її власник-іноземець, або взагалі "лівий" громадянин іншої держави - т.зв. "Верблюд".

"Але загальне правило таке: щоб бути законним власником, машину потрібно переоформляти в країні, де вона купувалася, а потім вже в Україні розмитнити. Інакше, якщо українець захоче купити машину у "евробляхера", він останнім гроші віддасть, але власником не стане" , - говорить Володарський.

Розібрати на запчастини: може влетіти в копієчку

Подібне придбання повно ризиків ще й тому, що такий покупець може зіткнутися з відповідальністю за управління транспортним засобом не тим особою, яка є дійсним власником. Деякі "евробляхери" намагаються вирішити проблему, розібравши автомобіль на запчастини, а й тут є чимало "підводних каменів".

"Тут виникає питання відповідальності за прострочення термінів вивезення автомобіля. Відповідати буде саме той, хто ввіз транспортний засіб на територію України. Нерідко - то особа, яка в Україні вже ніколи не буде. "Евробляхера" притягнуть до відповідальності за несвоєчасне вивезення авто туди, де він його купив", - пояснив юрист.

За словами Володарського, кращий спосіб позбутися від машини на іноземній реєстрації, просто її продати в країні, де її і купили. Це допоможе повернути кошти і уникнути зайвих ризиків, пов'язаних з законодавством. Йому ж вторить і адвокат з митних справах Ярослав Лисенко.

"Той "евробляхер", який розпродасть машину по запчастинах, безумовно, порушить закон. Якщо мова йде про тимчасове ввезення (до одного року, як правило - на іноземців, нерезидентів), то це порушення, оскільки мова йде про авто, яке знаходиться під митним контролем (воно не розмитнено або в спеціальному режимі)", - звертає увагу Лисенко.

Подібні операції над такими транспортними засобами заборонені: продавати, купувати, а розбирати - тим більше.

Продати машину без вивезення - "постріл собі в ногу"

Лисенко акцентує, що якщо власник евробляхі продає авто, це не означає, що він її на себе і завіз, про що говорив Володарський. Якщо "евробляхер" завіз машину на себе (на митниці саме його прізвище в графі особи, яке завезло і має вивезти машину), то продати машину без вивезення - це "стріляти собі в ногу".

"За скільки "евробляхер" її продасть невідомо, але штрафу в 170 тис. грн йому не уникнути. Можна поміняти митний режим, але там вже інша процедура. А так буде штраф. Можливо, буде суд. Ті люди, на мою думку, на кого завезли ці машини, страждають в першу чергу. На цьому всім заробили всі, окрім них", - говорить юрист.

Так званий тимчасове ввезення авто в Україні служить не для того, щоб людина встигла продати транспортний засіб, а для нерезидентів. І, як правило - в цілях підприємництва.

"Наприклад, бізнес завозить в Україну якусь спецтехніку для робіт. Він робить це як раз в режимі "тимчасового ввезення". Власниками залишаються іноземні фірми, а за фінансове регулювання відповідають наші. Останні здійснюють такі митні платежі. Або все відразу, або поступово і по частинах", - розповідає Лисенко.

Якби "евробляхери" надходили таким же чином, каже адвокат, питань до них не було. Не кажучи вже про штрафи до 170 тис. грн. Фактично після здійснення митних платежів, машина вважається випущеної в товарний оборот. Але "евробляхери" свого часу вирішили піти іншим шляхом.

Тепер же для легалізації машини з європейської реєстрацією її власник повинен звернутися в територіальний орган митниці. Близько 80% водіїв на Єврономер вдаються в такому випадку до послуг митного брокера. Хоча можна обійтися і без нього, але тоді процес розмитнення може виявитися більш важким.

Новини

Популярні теми форуму

analytics