Close button

Топ-5 небезпечних АЗС в Україні

Топ-5 небезпечних АЗС в Україні

За даними експертизи, проведеної Інститутом споживчих експертиз (ІСЕ), в Україні продають бензин, якість якого за багатьма параметрами не відповідає нормам, повідомляє Обозреватель.

Через збільшення обсягів кустарного виробництва на український ринок потрапляє все більше палива низької якості, від якого страждають автовласники, екологія і пішоходи. Зокрема, за даними ІСЕ зразки бензину А-92 євро, придбані в мережі Татнефть замість покладених 92 мало октанове число 89,7 одиниць, а у Sun Oil - 90,6. Таких цифр експерти не бачили давно.

Не у кращому становищі з вмістом токсичного бензолу. Зміст шкідливої речовини виявилося майже в 2 рази більше, ніж дозволяють граничні нормативи ДСТУ, а саме - 2,8% на АЗС Фактор, 2,3% - у Motto, а зразок від Sun Oil перевищив норму в 3,5 рази!

Якщо в колишні роки за змістом сірки в бензині все АЗС показали хороші результати, то в цьому році експертів очікував сюрприз. Так, бензин мережі Sun Oil показав перевищення норми майже в 2 рази. Крім того, в нормативи не зміг потрапити і зразок мережі Motto.

Невтішними виявилися результати аналізу на кисень компоненти. Аналіз виявив, що А-92 з мережі Фактор складається на 21,4% з ефірів, при нормативі не більше 15%, а також у складі цього зразка було виявлено перевищення по утриманню метанолу, - 13,2% при нормі не більше 3% . Серед порушників в частині метанолу виявився і бензин Motto - 13%.

Заборонені до використання в Україні ароматичні аміни не тільки шкідливі для авто, але, що найстрашніше, можуть призвести до онкологічних захворювань. Останній раз аміни українські експерти фіксували в бензині кілька років тому, після чого вони зникли. Зараз ці присадки повернулися - сліди небезпечної речовини були виявлені в пробі БРСМ-нафта - 0,7%, а в А-92 від Sun Oil його виявилося 1,8%.

Проведені в жовтні минулого року дослідження А-95 Евро5 показали, що не всі компанії пропонують українським споживачам якісний бензин цієї марки. У мережі АЗC Marshall під виглядом 95-го продавали паливо з октановим числом 88, рекордним вмістом сірки, що перевищує норму в 22,7 рази, а також з вміст бензолу, в 15,6 рази більшим, ніж встановлено вимогами ДСТУ.

На жаль, в деяких українських мережах все ще ставлять прибуток вище репутації і продають некондиційне пальне, залучаючи покупців низькою ціною. За даними консалтингової групи "А-95" "в 2020-2021 роках збільшилися поставки імпортних безакцизних розчинників, які є сумішами октанопідвищуючих компонентів, які завозяться на міні-НПЗ і нафтобази. В операціях з продукцією міні-НПЗ і розчинниками помічені оператори таких мереж, як БРСМ-Нафта, Мotto, SunOil і інші. Явні ознаки системних податкових зловживань спостерігаються на 1800 АЗС, що становить 25% від загальної кількості станцій в країні".

Новини

Популярні теми форуму

analytics