Close button

Скiльки українських мігрантів планують придбати нерухомість в Польщі

Скiльки українських мігрантів планують придбати нерухомість в Польщі

Аналітики провели друге соціологічне дослідження адаптації і намірів інтеграції українських економічних іммігрантів, які працюють в Польщі. Один з їхніх висновків вказує на зростання інтересу працюючих в Польщі українців до придбання нерухомості в цій країні - з 34% респондентів у 2020 році до 55,5% в 2021 році, повідомляє Gremi Personal.

Протягом 5 років українці є лідерами серед іноземців в придбанні нерухомості в Польщі. На відміну від німців, британців і скандинавів, які розглядають житло, як інвестицію, українці купують його більше для власних потреб. Це пов'язано з поступовим збільшенням інтеграційних намірів громадян України в Польщі.

Ця тенденція зросла завдяки можливості для іноземців брати іпотечні кредити в польських банках на досить вигідних умовах. Кредит на житло в Польщі більш доступний, ніж в Україні.

Все більше українців, які мають намір інтегруватися в Польщі, заявляють, що придбати власну квартиру дешевше, ніж орендувати, тому вони беруть іпотечні кредити. Незважаючи на те, що ціни на житло з кожним роком зростають.

Якщо у іноземця є дозвіл на проживання і законний дохід, він може придбати нерухомість. Зазвичай кредит надається на 30 років під 2 - 5 відсотків. Перший внесок становить 10-20 відсотків. Українці вважають за краще виплачувати кредит швидше, якщо можуть. Наприклад, якщо зарплата фахівця становить приблизно 6 тіс.злотіх (1600 USD), він може дозволити собі квартиру за 535 000. злотих (135 тис. дол. США) і візьме іпотеку, заплативши не менше 120 тис. злотих (30 тис. USD ) власного внеску. Найпоширенішим вибором висококваліфікованих працівників з України є квартири площею 50 кв.м з вітальні, часто поєднаною з кухнею та спальнею. Менеджерам і бізнесменам з України вдається виплатити свою житлову позику в середньому за 8-10 років.

Українці також купують квартири через тенденцію до возз'єднання сімей. Економічні мігранти, які мають постійну роботу і заробили додаткові гроші, вирішують привезти свою сім'ю з України в Польщу. Згідно з дослідженням «Пульс міграції 2021», підготовленого Аналітичним центром Gremi Personal, 51,7% респондентів мають намір або вже знаходяться в процесі перевезення своїх сімей в Польщу. Це на 10% більше, ніж в минулому році.

При цьому іноземці найчастіше купують квартири там, де простіше знайти роботу, тобто в Варшаві, Кракові, Вроцлаві, Познані та Гданську. Квартири в центрі міста купують висококваліфіковані фахівці - програмісти, менеджери середнього рівня. До пандемії батьки також купували маленькі квартири для своїх дітей за готівку, забезпечуючи їм житлові умови під час навчання в Польщі.

Новини

Популярні теми форуму

analytics