Close button

Радбез ООН затвердив групу з контролю за припиненням вогню у Лівії

Радбез ООН затвердив групу з контролю за припиненням вогню у Лівії

У п'ятницю Рада Безпеки ООН дала зелене світло на розміщення 60 спостерігачів ООН за припиненням вогню у Лівії та закликала новий уряд єдності країни підготуватися до вільних, справедливих і інклюзивних виборів 24 грудня, повідомляє Дзеркало тижня.

Припинення вогню в Лівії дотримується з осені, але головна дорога через лінію фронту від Сирта до Місрати залишається закритою. Рада Безпеки одноголосно схвалила пропозицію Генерального секретаря Антоніу Гутерріша про розміщення спостерігачів.

«Спостерігачі будуть розгорнуті в Сирті після того, як будуть виконані всі вимоги для постійної присутності Організації Об'єднаних Націй, включаючи аспекти безпеки, матеріально-технічного забезпечення, медичних та оперативних аспектів», - сказав Гутерріш 7 квітня, передає Reuters.
«Тим часом передова присутність буде встановлена у Тріполі, як тільки дозволять умови», - сказав він.

У прийнятій в п'ятницю резолюції Рада Безпеки підкреслила «повна, рівна і сильна участь жінок і залучення молоді» до виборів.

Лівія занурилася в хаос після повалення за підтримки НАТО лідера Муаммара Каддафі у 2011 році. Потім у 2014 році країна була розділена між міжнародно визнаним урядом на заході та силами, які базуються на сході, командувача Халіфа Хафтара.

Хафтара підтримують Об'єднані Арабські Емірати, Єгипет і Росія, а уряд - Туреччина.

Рада Безпеки також наполегливо закликала країни поважати та підтримувати припинення вогню, в тому числі шляхом виведення всіх іноземних сил і найманців з Лівії «без зволікання», і зажадала повного дотримання ембарго на достачання зброї до Лівії.

Новини

Популярні теми форуму

analytics