Close button

Вакцина Pfizer: названі протипоказання і побічні ефекти

Вакцина Pfizer: названі протипоказання і побічні ефекти

Забороняється вакцинуватися тим, у кого хоча б один раз були важкі або швидкі алергічні реакції на будь-який з компонентів вакцини. Зокрема поліетиленгліколь. Про це йдеться на сайті Центру з контролю і профілактики захворювань США, повідомляє Страна.ua.

До слова, новини про те, що саме на цей інгредієнт Pfizer найчастіше проявляється алергія, регулярно виходять в інформаційному просторі. Тому, якщо ви схильні до алергії, краще перевіритися, чи є у вас проблеми з цією речовиною.

А також з іншими, з яких складається вакцина. Ось повний їх список з сайту Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США.

%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%

Якщо складна реакція проявилася після першого уколу, другий робити не можна, пишуть американські лікарі.

Під важкою реакцією розуміється така, яка вимагає втручання лікарів. Під швидкою - та, що настає протягом чотирьох годин після введення алергену і характеризується кропив'янкою, набряком або утрудненням дихання.

При цьому потрібно відрізняти цю реакцію від побічних ефектів. Вони не вимагають втручання лікаря - хоча і зможуть вплинути на повсякденну активність людини.

Серед побічних реакцій виділяють такі: біль, почервоніння і припухлість у місці уколу. Також один-два дні можуть триматися втома, головний біль, біль у м'язах, озноб, жар, нудота. Якщо вони проходять легко і самі зникають за 1-2 доби, то можете робити щеплення вдруге.

Побічні ефекти різного роду зафіксовані в одного з десяти провакцинованих.

Трохи більше конкретики щодо протипоказань публікують в Ізраїлі, який, як уже говорилося - чемпіон світу з вакцинації "Пфайзер". В анкеті, опублікованій на сайті уряду, пишеться, що будь-які ознаки анафілаксії, від будь-яких алергенів, а не тільки зі складу "Пфайзер" - є приводом не отримувати вакцину.

%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BB%D1%

При цьому ізраїльські медики перераховують ті категорії алергіків, яким вакцинуватися можна:

%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BB%D1%

Що ж до людей з ослабленим імунітетом - то їм Європейське агентство з ліків рекомендує колоти Pfizer, оскільки наслідки коронавірусу для них обіцяють бути важче.

Але в будь-якому випадку люди з ослабленим імунітетом (наприклад, хронічні хворі, які стоять на обліку) повинні перед вакцинацією консультуватися з лікарем. Те ж стосується вагітних і годуючих матерів. Ну, і зрозуміло алергіків.

Також обов'язково скажіть лікарям, якщо ви вже прищеплювалися будь-якої з вакцин від коронавірусу раніше. Принаймні так рекомендують у США.

Новини

Популярні теми форуму

analytics