Close button

Fitch попередило про ризики посилення санкцій проти РФ

Fitch попередило про ризики посилення санкцій проти РФ

Санкції США проти російського державного боргу, введені минулого тижня, не зроблять істотного негативного впливу на економіку і фінансову систему Росії, але загроза посилення режиму санкції зберігається і є ключовим фактором ризику для суверенного рейтингу РФ, повідомляє finanz.ru.

У нинішньому вигляді, зазначається в коментарі міжнародного рейтингового агентства Fitch, американські заходи не впливають на російський рейтинг, що оцінює здатність уряду розплатитися по боргах в іноземній валюті: 5 лютого він був підтверджений на рівні «ВВB» - передостанній ступені інвестиційної категорії. Санкції поширюються лише на первинні розміщення облігацій федеральної позики і, відповідно, не вимагають від іноземних інвесторів терміново розпродавати портфель розміром 3 трлн рублів. При цьому участь нерезидентів на первинному ринку ОФЗ в останній рік становило лише 10%, і цей показник продовжує знижуватися в міру того, як «діру» в бюджеті практично поодинці закриває вузьке коло державних банків.

«Стійкий зовнішній профіцит, низький фіскальний дефіцит, низький борг уряду (19,3% ВВП), значні фіскальні активи і великі міжнародні резерви (580,5 млрд на 9 квітня) підтримують здатність Росії витримати санкції», - пише Fitch.

У розпорядженні Мінфіну є Фонд національного добробуту з ліквідними активами на 114,5 млрд доларів, а також 6 трильйонів рублів на рахунках, які в теорії могли б покрити весь дефіцит найближчих трьох років. Проте, санкції «можуть негативно вплинути на настрої інвесторів», стати викликом для фінансової політики влади, а ринкова волатильність, яку вони викликають, «потенційно здатна погіршити перспективи» економічного зростання, попереджає Fitch.

Крім того, ризик посилення санкцій при адміністрації Джо Байдена залишається високим для Росії, вважає агентство.

Одночасно з санкційним пакетом президент США підписав указ про введення режиму національної надзвичайної ситуації у зв'язку з російською загрозою. Цей документ дозволяє у спрощеному режимі приймати нові санкції проти будь-яких секторів російської економіки.

Він також дає «повноваження уряду США розширювати санкції проти російського держборгу при необхідності», нагадує Fitch, додаючи, що «як і раніше розглядає санкції як ключовий ризик для рейтингу» РФ.

За даними Bloomberg, зараз адміністрація Байдена оцінює ефект від введених заходів і обмірковує можливість подальшого їх посилення.

Як наступний крок розглядаються санкції проти вторинного ринку рублевих облігацій російських державних банків, а також заборона на операції з будь-якими борговими цінними паперами РФ протягом певного терміну після їх розміщення (наприклад, 90 днів).

Новини

Популярні теми форуму

analytics