Close button

Найбільший в світі айсберг розтанув

Найбільший в світі айсберг розтанув

Гігантський А68, який став зіркою соцмереж, розтанув і залишив після себе безліч дрібних фрагментів, повідомляє Кореспондент.

Один з найбільших в світі айсбергів A68 майже розтанув. Він зменшився приблизно до 20,5 квадратних кілометра, тобто майже в 300 разів.

Відзначається, що в 2017 році, коли A68 відколовся від Антарктиди, його площа становила майже шість тисяч квадратних кілометрів.

Як показують супутники, величезний айсберг практично зник - від нього залишилося безліч дрібних фрагментів, які, за словами Національного льодового центру США, більше не варто відстежувати.

28yvm_3arz_big.jpg

За даними вчених, айсберг зруйнували хвилі, тепла вода і висока температура повітря в Атлантиці.

w_31u7xqh3_big.jpg

Гляциологи (фахівці, що займаються вивченням всіх видів льоду і снігу) підкреслюють, що доля А68 не може бути прикладом зміни клімату, викликаного діяльністю людини, так як є частиною природного процесу.

e27_aoe_0g_big.jpg

Шельфові льодовики підтримують рівновагу і викид айсбергів - один із способів збалансувати накопичення маси льоду.

Історія A68 допоможе дослідникам докладніше дізнатися, як будуються шельфові льодовики і як вони розпадаються, утворюючи айсберги. Зокрема, мегаайсберг багато відкрив про стійкість до розламів шовних зон, де внутрішні льодовики з'єдналися, створивши плаваючий шельфовий лід.

Новини

Популярні теми форуму

analytics