Close button

ВАКС відмовив у затвердженні угоди про визнання винуватості у справі "Укроборонпрому"

ВАКС відмовив у затвердженні угоди про визнання винуватості у справі "Укроборонпрому"

Вищий антикорупційний суд відмовив у затвердженні угоди про визнання винуватості особи, яку обвинувачують у незаконних схемах в оборонній сфері, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"19 квітня 2021 року колегія суддів Вищого антикорупційного суду відмовила у затвердженні угоди про визнання винуватості щодо особи, обвинуваченої за ч. 3 ст. 27 та ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 27 та ч. 3 ст. 209, ч. 1 ст. 369 КК України. За версією сторони обвинувачення, узгоджена злочинна діяльність групи осіб, яка була організована та здійснювалась під керівництвом обвинуваченого, призвела до ненадходження до бюджету коштів унаслідок ухилення від сплати податків в особливо великому розмірі на загальну суму 46 млн 402 тис. 556 грн", - ідеться в повідомленні Вищого антикорупційного суду, розміщеному на сайті ВАКС.

За інформацією суду, ці кошти в подальшому були легалізовані цією самою групою осіб шляхом вчинення незаконних фінансових операцій із майном.

"До розробленої та запровадженої схеми були залучені понад тридцять юридичних осіб приватного права та п’ять державних підприємств – учасників державного концерну "Укроборонпром". Крім того, відповідно до обвинувального акта особа, з якою укладено угоду про визнання винуватості, надала службовій особі державного підприємства – учасника державного концерну "Укроборонпром" неправомірну вигоду у розмірі 879 тис. 554 грн", - зазначається у повідомленні.

У ВАКС наголошують, що сторони угоди про визнання винуватості погодили часткове звільнення обвинуваченого від цивільної відповідальності, встановивши його зобов'язання в майбутньому добровільно відшкодувати завдані державі збитки в розмірі 4 млн грн. Сторони також узгодили остаточне покарання у вигляді п'яти років позбавлення волі з конфіскацією майна без позбавлення права обіймати певні посади з випробувальним терміном один рік. "Натомість обвинувачений зобов’язувався надати викривальні показання щодо інших осіб, причетних до вчинення зазначених вище злочинів", - уточнюється в повідомленні.

Водночас, як наголошують у суді, перевіривши угоду про визнання винуватості, колегія суддів відмовила в її затвердженні, з огляду на невідповідність її умов кримінальному процесуальному та кримінальному законів, а також інтересам суспільства.

Суд, зокрема, під час ухвалення рішення спирався на пряму заборону укладати угоду про визнання винуватості з організатором особливо тяжкого злочину.

"На переконання колегії суддів, в умовах проведення АТО, коли держава вживала термінових заходів для пошуку додаткових джерел поповнення бюджету та перерозподілу коштів для підвищення обороноздатності країни, а також для підтримки тих осіб, які опинились на території проведення АТО, зокрема через запровадження нових податків та пільгових умов оподаткування, злочинна діяльність задля особистого збагачення шляхом ухилення від сплати податків, тим більше в оборонній сфері із залученням державних підприємств – учасників Державного концерну "Укроборонпром", свідчить про особливу зухвалість та винятковий цинізм організаторів такої діяльності", - наголошують у ВАКС.

У повідомленні суду не зазначено імені особи, угоду про визнання винуватості якої не було затверджено. Як стало відомо агентству, йдеться про Ігоря Гладковського.

Як повідомлялося, детективи НАБУ повідомили про підозру особі, яка отримала неправомірну вигоду за забезпечення безвідсоткової поворотної фінансової допомоги в розмірі 7,1 млн грн на користь ДП "Житомирський бронетанковий завод". За даними САП, родич зазначеної особи на той момент обіймав посади в Раді національної безпеки і оборони України та в Міжвідомчій комісії з питань оборонно-промислового комплексу.

Журналіст Сергій Лещенко у своєму Telegram-каналі повідомив, що підозру було вручено синові екс-заступника секретаря РНБО, президента корпорації "Богдан" Олега Гладковського.

"НАБУ і САП вручили підозру синові Олега Гладковського Ігорю Гладковському щодо епізоду, який оприлюднили журналісти "Бігус.Інфо" перед виборами президента 2019 року. НАБУ не називає прізвища фігуранта, однак, за інформацією наших інсайдерів, йдеться про Ігоря Гладковського", - написав він.

Розслідування зазначених фактів детективи НАБУ здійснювали з листопада 2019 року, коли підслідність у справі визначили за відомством.

У грудні 2020 року НАБУ повідомило про завершення розслідування щодо одного з підозрюваних у справі про корупційну схему постачання товарів підприємствам "Укроборонпрому" з використанням ТОВ "Оптимумспецдеталь" та інших підприємств.

Новини

Популярні теми форуму

analytics