Close button

Вчені почали тестувати новий ефективний препарат від коронавірусу

Вчені почали тестувати новий ефективний препарат від коронавірусу

Експериментальний препарат, розроблений для лікування грипу, знижує рівень коронавірусу у хворих і запобігає ураженню легень. Це виявили вчені Національного інституту здоров'я США і Плімутського університету, повідомляє Кореспондент.

Відзначається, що в ході доклінічних випробувань вчені перевірили дію молнупіравіра (MK-4482) з використанням трьох груп сирійських хом'яків по шість тварин в кожній. Одна група була контрольною і не отримувала ніякого лікування, а у двох інших експериментатори давали тваринам дозу препарату 250 міліграмів на кілограм ваги перорально кожні 12 годин протягом трьох днів.

Відмінність цих груп полягала в тому, що в одній з них хом'яки починали отримувати препарат за 12 годин і за дві години до зараження на коронавірус, а в іншій через 12 годин після зараження.

Інфікування проходило інтроназально, при цьому доза вірусу в 500 разів перевищувала рівень, необхідний для зараження 50 відсотків зразків клітинних культур в пробірках (цей захід вірусного титру позначається як TCID50). Тварини були приспані на четвертий день інфекції, коли вірусне навантаження в їх організмі мало досягти максимуму.

Виявилося, що MK-4482 був ефективний при застосуванні як за 12 годин до зараження на коронавірус, так і через 12 годин після інфікування. У кожній з двох досвідчених груп рівень вірусу в легенях був в сто разів нижче, ніж у контрольних тварин, а також вони менше постраждали від поразок органів дихання.

Механізм дії препарату заснований на тому, що молекула порушує хід реплікації вірусної РНК, викликаючи помилки копіювання. Нині молнупіравір проходить клінічні випробування на людях, і, згідно з попередніми результатами, він може бути більш дієвим при пероральному прийманні, ніж противірусні препарати, які вже застосовуються проти COVID-19.

Наприклад, ремдесівір необхідно вводити в організм внутрішньовенно, тому він частіше використовується на пізніх стадіях захворювання. Молнупіравір же можна буде використовувати відразу після явного і передбачуваного контакту з зараженим.

Новини

Популярні теми форуму

analytics