Close button

Киргизія і Таджикистан створять комісію з врегулювання ситуації на кордоні

Киргизія і Таджикистан створять комісію з врегулювання ситуації на кордоні

Президент Киргизстану Садир Жапаров і президент Таджикистану Емомалі Рахмон під час телефонної розмови висловили впевненість у якнайшвидшому врегулюванні ситуації на кордоні, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Глави держав відзначили прихильність всіх до раніше досягнутих домовленостей та взаємоповаги територій і кордонів країн. Також президенти висловили впевненість у якнайшвидшому врегулюванні ситуації, що склалася на кордоні", - йдеться в повідомленні.

В ході телефонної розмови глави Киргизії і Таджикистану ще раз підтвердили, що вся військова техніка буде відведена від прикордонних районів з обох сторін, відзначили в прес-службі президента Киргизстану.

Крім цього, лідери двох країн домовилися створити спільну комісію Киргизії і Таджикистану по ревізії всієї військової техніки по периметру киргизько-таджицького кордону.

"Сторони підкреслили, що на даний момент міжурядові комісії двох країн проводять спільну роботу по вирішенню всіх наявних питань. Глави держави підкреслили важливість недопущення провокацій, що впливають на стабілізацію ситуації в прикордонних районах", - відзначили в прес-службі.

Напередодні лідери двох держав також провели телефонну розмову, в якому обговорили заходи щодо якнайшвидшої деескалації ситуації на кордоні.

28 квітня сталася сутичка між прикордонниками на киргизько-таджицькому кордоні через установки відеокамер таджицькою стороною на території ділянки "Головний вододіл". Прикордонний загін Киргизії зажадав призупинити роботу по установці відеокамер. Сторони не дійшли єдиної думки, близько 150 людей почали закидати один одного камінням.

29 квітня киргизькі і таджицькі сили вступили у збройний конфлікт, звинувативши один одного в ескалації ситуації.

За останніми даними, з киргизької сторони 166 людей постраждали, загинули 33. 1-2 травня в Киргизії оголошені днями національного трауру. Жертвами конфлікту з боку Таджикистану стали від восьми до десяти громадян, більше 90 поранені, повідомили місцеві ЗМІ. Офіційних даних від Душанбе поки немає.

Новини

Популярні теми форуму

analytics