Close button

Чеський "суперміністр" хотів запропонувати Кремлю "зам'яти" скандал

Чеський "суперміністр" хотів запропонувати Кремлю "зам'яти" скандал

Міністр внутрішніх справ і віцепрем'єр Чехії Ян Гамачек під час поїздки до Москви нібито планував запропонувати Кремлю "зам’яти" розслідування щодо причетності агентів РФ до вибухів на військових складах – в обмін на надання вакцини від коронавірусу "Спутник V", а також згоду Москви провести потенційну зустріч Путіна і Байдена у Празі, повідомляє Українська правда.

Це було за день після того, як він, на той ча ще й в.о. глави МЗС, публічно заявив про намір їхати домовлятися про "Спутник".

Гамачек нібито хотів запропонувати Росії владнати справу – відкласти подальше розслідування щодо вибухів у Врбетіце в обмін на поставку 1 млн доз вакцини Sputnik V та проведення потенційної зустрічі Владіміра Путіна і Джо Байдена у Празі. Досі Ян Гамачек стверджував, що заздалегідь знав, що поїздка до Москви не відбудеться і була прикриттям для підготовки вислання співробітників російського посольства.

Ян Гамачек на прямі запитання журналістів 3 травня назвав таку інформацію "повною нісенітницею".

Вже після публікації матеріалу виданням він відреагував серією постів у Твіттер, заявивши, що стаття ґрунтується на "спекуляції та брехні, яку ніхто з учасників (зустрічі) не підтверджував і не міг підтвердити, тому що цього не було".

"У жоден момент не відбувалося ніякого "бартеру" з Росією. Ці необгрунтовані спекуляції шкодять інтересам Чехії… Єдиною темою зустрічей був вплив вибухів у Врбетіце на держбезпеку і відносини між Чехією та РФ, частково й через те, що медіа мали деяку інформацію про справу Врбетіце і погрожували злити її", - заявив Гамачек.

Тим часом частина опозиційних сил виступили з вимогою провести закриту сесію Палати депутатів, щоб отримати роз’яснення з приводу інформації, опублікованої у статті, та хочуть присутності на цій зустрічі керівників усіх спецслужб країни.

Нагадаємо, Чехія звинуватила РФ у організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів. Лише за 6,5 років керівництво чеського уряду офіційно звинуватило Росію в організації цієї диверсії.

У зв’язку з цим Прага вислала 18 російських дипломатів, а Росія у відповідь оголосила персонами нон грата 20 співробітників посольства Чехії в Москві. Після цього Чехія заявила, що висилає ще близько 70 співробітників російського посольства. Декілька країн ЄС приєдналися до вислання російських дипломатів на знак солідарності з Чехією.

Новини

Популярні теми форуму

analytics