Close button

З чим пов'язана агресивна поведінка собак

З чим пов'язана агресивна поведінка собак

Вчені з Фінляндії визначили причини того, чому «собака буває кусючою» щодо людини й інших тварин. Робота опублікована в журналі Scientific Reports, повідомляє Naked science.

Агресивна поведінка наших чотириногих друзів може обернутися великою проблемою, якщо мова йде про великі породи. Особливо ця проблема актуальна для собак, які проживають під одним дахом з людиною. У той час як для службових тварин така поведінка, навпаки, необхідна.

Вчені з університету Хельсінкі (Фінляндія) зібрали дані про 9270 собак: 1 791 тварина мала проблеми з агресивною поведінкою щодо людей, а 7479 відрізнялися спокійною поведінкою.

Фахівці вивчили вплив декількох незалежних змінних на агресивну поведінку собак за допомогою методу множинної логістичної регресії. Під агресивною поведінкою мали на увазі гавкіт, гарчання і кусання.

Учені виявили декілька чинників, які на це впливають. Серед них: похилий вік, належність тварини до чоловічої статі, страх, невеликий розмір тіла, відсутність контактів з іншими собаками й «ефект першого вихованця». Як і варто було очікувати, агресивність залежала і від породи вихованця.

Так, вчені з'ясували, що собаки похилого віку та меншого розміру з більшою ймовірністю будуть поводитися більш агресивно, ніж молоді особини середніх і великих видів. Наприклад, шелти, пуделі, той-тер'єри і цвергшнауцери виявилися найбільш агресивними породами.

А ось вік сам по собі - не обов'язковий фактор, а лише основа для розвитку безлічі захворювань, через яких у вихованців виникають проблеми з поведінкою. Самці агресивніші за самок, і на це не впливає навіть стерилізація. Ще на агресивності позначаються недолік соціалізації тварини і, як не дивно, ефект першої собаки - коли людина до цього не мала чотирилапого друга.

Новини

Популярні теми форуму

analytics