Close button

Виявлено новий вид гігантської шаблезубої кішки

Вчені з університетів Гонзага і Огайо (США) завершили скрупульозне дослідження зразків останків великої тварини, знайдених у Північній Америці і які до цього зберігалися в Музеї природної і культурної історії Університету Орегони з позначкою «Кішка». Робота опублікована в Journal of Mammalian Evolution, повідомляє Naked science.

Вчені з'ясували, що останки справді належали шаблезубій кішці, яка жила від п'яти до дев'яти мільйонів років тому в тих краях. При цьому хижак виявився воістину гігантом: його вагу палеонтологи оцінюють приблизно в 300-400 кілограмів. А полювати кішка могла на здобич масою від 450 до 900 кілограмів. Автори припускають, що кішка харчувалася великими тваринами на кшталт бізонів.

Крім того, фахівці визначили, що новий вид, названий Machairodus lahayishupup, - далекий родич найвідомішої в історії шаблезубої кішки, смілодона, вимерлого близько 10 тисяч років тому. Зразки останків (зубів і плечових кісток) нового виду дослідники виявили і в інших американських музеях.

Плечова кістка Machairodus lahayishupup / © www.eurekalert.org

Наприклад, у Музеї природної історії штату Айдахо, Музеї палеонтології Каліфорнійського університету і Техаському меморіальному музеї. Це означає, що хижак був дуже поширений на континенті. А ось яке місце на еволюційному древі шаблезубих кішок займає Machairodus lahayishupup, ще належить з'ясувати.

Автори дослідження, однак, припускають, що новий вид існував на ранньому етапі еволюції групи. Відомо, що в цей же час на інших континентах - в Європі, Азії та Африці - також жили шаблезубі коти. Ученим належить зрозуміти еволюцію їх гігантизму: чи була вона незалежною в кожній частині світу або походить від одного загального предка.

Новини

Популярні теми форуму

analytics