Close button

У Європі вперше зафіксували скорочення запасів газу у сховищах

У Європі вперше зафіксували скорочення запасів газу у сховищах

Запаси газу в підземних сховищах Європи за квітень 2021 року не зросли, а скоротилися - вперше за історію спостережень публічної бази Gas Infrastructure Europe (з 2011 року), повідомляє Інтерфакс-Україна.

На 31 березня рівень запасів був 30,06%, а на 30 квітня - 29,91%. За підсумками вихідних 1-2 травня запаси зросли на 0,4 пункту - до 30,05%. Однак новий робочий тиждень у поєднанні з прохолодною погодою першого тижня травня не додадуть закачуванню динаміки.

"Газпром" у своєму повідомленні коментує, що "у Європі поповнення запасів у ПСГ продовжує стагнувати". Також у "Газпромі" наголошують на тому, що протягом усього квітня ПСГ України продовжували працювати в режимі відбору газу, закачування до них розпочалося лише 30 числа.

Минулого року у квітні до ПСГ Європи було закачано рекордні для цього місяця 9 млрд куб. м. Європейський ринок із його великою і місткою системою зберігання газу минулого року на тлі загального падіння попиту через обмежувальні заходи пандемії COVID-19 фактично брав на утилізацію надлишки блакитного палива з усього світу.

Цього року приплив СПГ до Європи майже не змінився (зниження лише на 5%). А фізичні постачання російського газу до Європи навіть зросли (на 3%) завдяки збільшенню прокачування газопроводами "Ямал-Європа" і "Турецький потік". Однак Європі гостро не вистачає газу для закачування: холодна погода (триватиме всю першу декаду травня) і високий рівень поточного споживання не дають Європі вести повноцінного відновлення запасів у сховищах.

Європейські газовики спробували розпочати закачування ще наприкінці березня, але через холодну погоду з 6 квітня відновили масований відбір, який тривав до рекордно пізнього терміну - 19 квітня. Відтоді запаси хоч і показують незначне збільшення з кожним днем, але темпи закачування в кілька разів нижче звичних.

Вже зрозуміло, що кампанія закачування газу до ПСГ Європи зірвана і зиму 2021-2022 року Європа зустріне з неприпустимо низьким рівнем запасів газу в "підземках". Усе це позначиться і на безпеці постачань споживачам Європи, і на цінах на газ у всьому світі.

Спотові ціни на газ у Європі вже відображають цю нервову ситуацію. Ціни на головному хабі Європи TTF на перші дні травня досягли $295 за тисячу кубометрів (рік тому у травні в середньому газ на TTF коштував $52, два роки тому - $157).

Новини

Популярні теми форуму

analytics