Close button

ЄС відзначив 9 Мая відкриттям конференції "Майбутнє Європи"

ЄС відзначив 9 Мая відкриттям конференції "Майбутнє Європи"

Європейський Союз відзначив День Європи 9 Мая відкриттям конференції "Майбутнє Європи" - розрахованої на рік серії дискусій за участю всіх політичних сил і громадян всіх категорій про перспективи розвитку ЄС, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Під музику Бетховена, Гайдна і Баха перший публічний захід конференції відбулося в Страсбурзі, де знаходиться Європейський парламент. Серед його учасників - президент Франції Емманюель Макрон, голова Європарламенту Давид Сассоли, глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен, прем'єр-міністр головуючої в ЄС Португалії Антоніу Кошта та інші.

Через епідемію COVID-19 церемонія в Європарламенті пройшла в обмеженому складі, і всі її учасники були в захисних масках.

В опублікованому напередодні зверненні лідери більш ніж 20 держав ЄС закликали співгромадян до участі в широких консультаціях про майбутнє Європи, в центрі яких проблеми сталого розвитку, захисту клімату, цифровізації, місця і ролі Європи в мінливому світі.

Наступним кроком буде організація пленарного засідання, покликаного відобразити розмаїття думок в Європі та взяти до уваги ідеї і пропозиції громадян.

Попередньо за принципом випадкової вибірки створюються групи громадян для участі в конференції. У кожній з груп повинні бути представники всіх 27 країн ЄС. Вони будуть складені з урахуванням географічного, гендерного, вікового, соціально-економічного та освітнього принципів. Молодь у віці від 16 до 25 років становитиме третину кожної панельної групи.

Єврокомісія визначає цю конференцію як "безпрецедентний, відкрите і всеосяжний захід в області дорадчої демократії". Вона організовується на основі широкого опитування та збору пропозицій громадян ЄС про те, чого вони очікують від союзу. Її підсумки покликані допомогти формуванню майбутнього курсу і політики ЄС. Спільне головування конференції в складі Європарламенту, Ради ЄС та Єврокомісії зобов'язалося вжити заходів щодо її підсумками.

Новини

Популярні теми форуму

analytics