Close button

У грудному молоці жінок знайшли шкідливі речовини

У грудному молоці жінок знайшли шкідливі речовини

Пер- і поліфторалкільние речовини або PFAS - група синтетичних хімічних сполук, які використовується у виробництві антипригарних покриттів, водонепроникних тканин і т.д. Вважається, що вони дуже токсичні для людини, бо вони можуть накопичуватися в організмі, повідомляє Популярна механика.

Вчені з США вирішили перевірити вміст PFAS в грудному молоці жінок. Результати показали, що у всіх взятих зразках концентрація речовин майже у 2000 разів перевищувала безпечний рівень, рекомендований для води.

PFAS використовуються в різних галузях промисловості з 1950-х років. Попри те, що багато країн заборонили використання цих сполук, вони досі можуть загрожувати здоров'ю людей.

Еріка Шредер, співавтор і науковий директор Toxic Free Future, зазначає, що попри той факт, що дослідження проводилося за все з 50 зразками. Це припущення може говорити про серйозну небезпеку, бо PFAS називають «вічними хімічними речовинами», тому що вони не руйнуються природним шляхом і накопичуються в організмі.

Попередні дослідження пов'язували ці речовини з розвитком раку, формуванням вроджених дефектів, захворюваннями печінки, щитовидної залози, різким падінням кількості сперматозоїдів і рядом інших серйозних проблем.

Нове дослідження показало, що рівні PFAS в грудному молоці жінок варіюються від 50 частин на трильйон (ppt) до більш ніж 1850 ppt. На сьогоднішній день не існує безпечних стандартів PFAS для грудного молока, однак для питної води допустима концентрація варіюється від 1 ppt до 14 ppt. Однак проблема полягає в тому, що вчені не можуть порівнювати ці показники, бо вивчити, як PFAS впливають на новонароджених, майже неможливо. Єдині дані, які мають вчені говорять про те, що для дітей старшого віку й дорослих ці хімічні речовини небезпечні гормональними та імунними порушеннями.

І хоча в рамках роботи було перевірено невелику кількість зразків, вони були взяті у жінок різних соціально-економічних і географічних груп. Крім цього вчені говорять, що вони також проаналізували дані про грудне молоко з усього світу і виявили, що частота виявлення PFAS збільшується.

Автори рекомендують вагітним жінкам і матерям уникати використання жиронепроникного спаковування для харчових продуктів, засобів для виведення плям, водонепроникного одягу і начиння для приготування їжі з тефлоновим або аналогічними антипригарні властивості.

Новини

Популярні теми форуму

analytics