Close button

Українізація має розпочинатися з чиновників і держслужбовців - Ткаченко

Українізація має розпочинатися з чиновників і держслужбовців - Ткаченко

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко вважає, що українізація має відбуватися акуратно, без надмірного поспіху і передусім стосуватися державних службовців, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Як бачимо зараз, Кремль використовує мову як спосіб розмити нашу самоідентифікацію. На цьому ґрунті з’являються і наративи: "розмовляєш російською - росіянин", "ми один народ", "українська мова - перекручена російська" тощо. А пропагандисти поширюють фейкову інформацію про дискримінацію російськомовних. Це все - лише продумана частина російської агресії. І ми маємо цьому протистояти", - написав Ткаченко в колонці видання "Фокус".

Міністр наголосив, що популяризація української мови має бути пріоритетом.

"Але українізація має бути лагідною. Так, захищаючи нашу мову від агресивного впливу ми іноді поспішаємо. Я про розроблений закон щодо обов’язкового спілкування українською у закладах і штрафів за його невиконання. Моя особиста точка зору - треба починати не з продавців, касирів чи офіціантів, а з чиновників та держслужбовців", - вважає керівник відомства.

Він навів результати всеукраїнського опитування, згідно з яким понад 43% українців виступають проти штрафів за порушення закону щодо забезпечення функціонування української мови як державної.

"Всі ми виросли в різних куточках України. Тому, хто народився у наскрізь російськомовному середовищі, складно одразу перейти на спілкування українською", - написав Ткаченко.

Новини

Популярні теми форуму

analytics