Close button

Суперкомп'ютер розкрив загадку Сонця

Суперкомп'ютер розкрив загадку Сонця

Міжнародна група вчених розкрила загадку, чому скупчення гарячого газу, що викидається Сонцем, що не охолоджуються так, як передбачає теорія. Коли сонячний вітер стикається з Землею, температура досягає 100-200 тисяч градусів Цельсія, що в десять разів більше, ніж очікується. Про це повідомляється в статті, опублікованій в Journal of Plasma Physics, повідомляє Лента.Ру.

Для моделювання сонячного вітру дослідники скористалися високопродуктивними обчисленнями DiRAC на базі суперкомп'ютерів Лестерского і Кембріджського університету. Виявилося, що причиною високої температури є дрібномасштабні перезамикання силових ліній магнітного поля, які відбуваються в турбулентних потоках сонячного вітру. Перебудова силових ліній вивільняє величезну кількість енергії, нагріваючи і прискорюючи іони і електрони.

У майбутньому вчені хочуть перевірити результати моделювання з даними, які отримає апарат Solar Orbiter, запущений Європейським космічним агентством.

Результати дослідження допоможуть краще пізнати про механізми сонячного вітру - потоку заряджених частинок, який потенційно може привести до поломок супутників і становити загрозу для астронавтів на навколоземній орбіті.

Новини

Популярні теми форуму

analytics