Close button

В Україні представили нове шкільне меню

В Україні представили нове шкільне меню

Нове меню на чотири тижні, яке складається зі 160 страв, представили 24 травня, повідомляє Ліга.net.

Презентували меню перша леді України Олена Зеленська, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, міністр освіти Сергій Шкарлет та шеф-кухар, який працював над розробкою страв для школярів, Євген Клопотенко.

"Багато з норм вступають в силу з 1 вересня, є ще час підготуватись. Я не можу проконтролювати, чим харчується моя дитина, коли я її не бачу. Цифри на початку нашої роботи: 91% їдалень в містах і 98% їдалень в селах взагалі не перевіряють калорійність страв. 25% шкіл не перевіряють температуру страв", – заявила Олена Зеленська.

52% шкіл в селах та 40% в містах не мають потрібних приміщень та обладнання, щоб діти могли нормально харчуватись. Також Зеленська наголосила, що непрофесійні кухарі не можуть працювати у шкільній їдальні, тож необхідно провести реформу з навчання кухарів.

"Саме нездорове харчування є пусковим механізмом, який запускає зміни, що призводять до неінфекційних хвороб", – заявив Віктор Ляшко.

І додав, що кожна п'ята смерть через те, що люди їдять нездорову їжу.

А також нагадав, що в Україні змінили санітарні правила і норми, санрегламент набув чинності з 1 січня. В нових нормах збільшили кількість молока та кисломолочних продуктів, м'яса, риби, бобових та круп.

Як розповів шеф-кухар Євген Клопотенко, нове меню розробили не на два, а на чотири тижні для більшої різноманітності страв. Складається воно зі 160 страв, які використовуватимуть залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти.

Клопотенко наголосив, що окрім того, що їжа має бути смачною, вона ще й має бути українською.

"Ми сформували одні з найкращих норм у світі. Норми, які ми зробили, не прості. Ми говоримо не тільки про школи, але й про дитсадки", – наголосив Клопотенко.

Під час презентації дітям на пробу запропонували таке меню:

  • салат з морквою, сиром та сметаною
m9m8ii290c_big.jpg
Джерело: Лига.net
  • шпундра
go603zwccl_big.jpg
Джерело: Лига.net
  • булгур
s8v45wm3m7_big.jpg
Джерело: Лига.net
  • Львівський сирник
z6p3s3rl10_big.jpg
Джерело: Лига.net
  • йогурт
  • банан.

Новини

Популярні теми форуму

analytics