Close button

Майже половина українців не має наміру вакцинуватися

Майже половина українців не має наміру вакцинуватися

Половина українців, здебільшого старшого віку, вважає коронавірусну інфекцію серйозним захворюванням, намітилася тенденція ставлення до COVID-19 як до небезпечного захворювання, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Презентуючи результати соціологічного дослідження доктор соціологічних наук Олександр Шульга розповів, що з лютого 2021 року "Український інститут майбутнього" проводив опитування щодо серйозності сприйняття українцями коронавірусу.

"Ми бачимо, що наразі не тільки реальною, а й небезпечною хворобою його вважають 50% опитаних. Якщо порівняти з лютим, коли ми вперше провели дослідження з цього питання, то тоді це був 41%. Тобто досить суттєво збільшилася кількість тих, хто вважає, що коронавірус є не тільки серйозним, а й небезпечним захворюванням", - зазначив він.

За його словами, кількість тих, хто вважає, що не слід перебільшувати небезпеку COVID-19, зменшилася: 37% респондентів так вважали в лютому і 27% опитаних так вважають у травні.

"Люди почали серйозніше ставитися до коронавірусу і його небезпеки", - підсумував він.

Водночас, як наголосив Шульга, кількість "коронаскептиків" практично не змінюється: як і в лютому, у травні 3% українців продовжують вважати, що коронавірусу взагалі не існує. Як звичайне захворювання на кшталт ГРВІ або грипу COVID-19 сприймали в травні 14% опитаних, а в лютому так вважають 15% респондентів.

Шульга також наголосив, що, згідно з дослідженням, ставлення до COVID-19 залежить від віку респондента.

"Молодь схильна менш серйозно сприймати коронавірус. Серед старшого покоління це захворювання вважають серйозним 57%, а серед молоді лише 38%", - сказав він.

Що стосується ставлення до вакцинації, то, згідно з даними опитування, воно суттєво не змінилося. Кількість тих, хто не має наміру вакцинуватися незалежно від наявності вакцини, практично не змінюється - 44% респондентів у лютому і 45% у травні.

Залишається приблизно однаковою і кількість тих, хто має намір вакцинуватися, враховуючи країну походження вакцини: в лютому це було 18% респондентів, а в травні - 20%.

Водночас кількість тих, хто хоче вакцинуватися попри все, збільшилася з 8% до 13% відповідно.

Новини

Популярні теми форуму

analytics