Close button

У МВФ залишився один боржник. Україна допоможе з виплатами

У МВФ залишився один боржник. Україна допоможе з виплатами

Кабінет міністрів схвалив проект листа до Міжнародного валютного фонду щодо надання фінансової допомоги Республіці Судан. Судан залишився єдиною країною, яка має прострочену заборгованість перед МВФ, повідомляє РБК-Украина.

Рішення ухвалене під час засідання уряду 9 червня, яке транслювалося в Youtube.

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту, Рада директорів МВФ 10 травня 2021 року схвалила пакет фінансування для надання повного звільнення боргів Судану перед МВФ іншими державами-членами МВФ в рамках Ініціативи для бідних країн з великою заборгованістю (Heavily Indebted Poor Countries Initiative).

Передбачається, що погашення боргів Судану перед МВФ буде відбуватися за рахунок використання коштів, накопичених на спеціально створених для таких випадків рахунках, а саме: Спеціального страхового рахунку (SCA-1) та адміністративного рахунку відстрочених зборів, шляхом використання 100% коштів, доступних на адміністративному рахунку відстрочених зборів, та 865 мільйонів СПЗ із 1,1 мільярда СПЗ на рахунку SCA-1, а також за рахунок додаткових грантових коштів країн-членів МВФ.

Поточний обсяг коштів України на рахунку в МВФ становить 16,74 млн СПЗ (близько 23,9 млн доларів).

За результатами опрацювання питання з Міністерством розвитку економіки, Міністерством юстиції та Національним банком України узгоджено позицію щодо підтримки ініціативи МВФ щодо списання боргу Судану в пропорційному співвідношенні до розміру квоти України в МВФ у сумі 4,2 млн СПЗ (близько 6 млн доларів).

При цьому Міністерство закордонних справ України листом від 19 квітня повідомило, що не підтримує зазначену Ініціативу з міркувань політичного характеру.

Проектом розпорядження Кабінету міністрів України передбачається схвалити проект листа до МВФ з метою надання згоди на переведення частини коштів у розмірі 4,2 млн СПЗ (близько 6 млн доларів США) для допомоги Судану. Решта коштів у розмірі близько 12,5 млн СПЗ будуть зараховані на рахунок України в СПЗ, які в подальшому будуть використані для погашення відсотків за кредитами МВФ.

proekt-rozporyadzhennya-1-638.jpg?cb=162

Новини

Популярні теми форуму

analytics