Close button

Туреччина оголосила міжнародні води Егейського моря зоною військових навчань

Туреччина оголосила міжнародні води Егейського моря зоною військових навчань

Турецька влада оголосила міжнародну частину акваторії Егейського моря зоною військових навчань у відповідь на невиконання Грецією умов Афінського меморандуму, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Всупереч умовам Афінського меморандуму про взаєморозуміння від 1988 року, влада Греції в туристичний сезон оголосила частину міжнародних вод Егейського моря зоною військових навчань. Як крок у відповідь, Туреччина 22 червня розповсюдила повідомлення NAVTEX, оголосивши міжнародні води Егейського моря зоною навчань", - заявило агентство "Анадолу" з посиланням на джерела в Анкарі.

Раніше глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу закликав грецьких колег відмовитися від "провокаційних дій" у Середземному морі.

"Греції необхідно відмовитися від провокаційних дій", - сказав Чавушоглу на прес-конференції з нагоди завершення Дипломатичного форуму в Анталії.

Останнім часом ситуація в східному Середземномор'ї ускладнилася у зв'язку з активізацією геологорозвідувальної діяльності Анкари в цьому районі. Туреччина веде нафтогазову розвідку у водах, які Греція та Кіпр вважають своєю винятковою економічною зоною. Це викликає тертя між Анкарою і низкою країн ЄС.

Спори щодо цієї теми спровокували і зростання військової напруженості між обома країнами: кожна з них стала активніше проводити навчання у східній частині Середземного моря, посилювала там військову присутність.

У підсумку після серії технічних зустрічей між військовими Туреччини та Греції в штаб-квартирі НАТО був розроблений військовий механізм для вирішення конфліктів у східному Середземномор'ї.

Керівники Греції й Туреччини провели низку зустрічей, щоб спробувати знизити напруженість у відносинах. Зокрема, нещодавно переговори провели президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган та прем'єр Греції Кіріакос Міцотакіс.

Новини

Популярні теми форуму

analytics