Close button

МЗС РФ цинічно пояснило видачу паспортів на Донбасі

МЗС РФ цинічно пояснило видачу паспортів на Донбасі

Речник Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, що видача російських паспортів жителям Донбасу є наслідком "невиконання Києвом мінських домовленостей", повідомляє Деловая столица.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби МЗС Росії.

"Звернули увагу на висловлювання президента України, який звинуватив Росію у видачі жителям Донбасу російських паспортів і порушенні тим самим логіки Мінських угод", — сказано в повідомленні.

За словами Захарової, надання жителям Донбасу російського громадянства є вимушеною гуманітарною мірою "в умовах запровадженої Києвом соціально-економічної і транспортної блокади регіону, яку, згідно з Мінським угодами, він повинен зняти".

"Гуманітарний жест Росії є прямим наслідком невиконання Україною своїх зобовʼязань за Мінськими угодами. Більш того, він повністю відповідає міжнародній практиці. Як відомо, свої паспорти жителям України у великих кількостях видають Польща, Угорщина та Румунія", — заявила представник російського міністерства.

Вона підкреслила, що логіку і претензії Володимира Зеленського зрозуміти важко.

"Добре відомо, що надання громадянства є суверенною прерогативою суверенних держав. Міжнародним правом будь-яких обмежень стосовно цього не встановлюється", — зазначила Захарова.

Раніше Зеленський заявив, що РФ не дотримується логіки Мінських угод, видаючи населенню непідконтрольних Києву територій Донецької і Луганської областей російські паспорти.

"350 — 400 тисяч паспортів — це підтверджені дані. Ці люди там живуть і з російськими паспортами, і з українськими. Це велика проблема паспортизації. Цього немає в Мінських домовленостях. Це говорить про те, що вони порушуються з боку Російської Федерації", — підкреслив глава держави.

Нагадаємо, раніше заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ігор Яременко заявив, що видачею російських паспортів українським громадянам на окупованих територіях Донецької та Луганської областей Росія демонструє, що не має наміру завершувати конфлікт.

Новини

Популярні теми форуму

analytics