Close button

Чи зможуть поїхати до ЄС українці, щеплені вакциною AstraZeneca

Чи зможуть поїхати до ЄС українці, щеплені вакциною AstraZeneca

Перші країни Євросоюзу вже відкривають кордони для громадян третіх країн, які щеплені схваленими в ЄС вакцинами, повідомляє Страна.ua.

Українців, наприклад, з 25 червня почала впускати Німеччина - при наявності довідки про вакцинацію такими препаратами: Pfizer, Moderna, AstraZeneca або Johnson & Johnson.

А скоро уряд України обіцяє запустити ковід-сертифікати, які будуть синхронізовані з європейськими. За ним, як передбачається, можна буде їздити по багатьох країнах Європи (а там такі "паспорти" почнуть діяти вже з 1 липня).

Як мінімум дві з схвалених в ЄС вакцин представлені в Україні - AstraZeneca і Pfizer. Однак вже з'являються дані, що в Європу після уколу британською вакциною та її аналогами можуть не пустити.

Хоча українська влада навесні і говорили, що індійський Covishield - це сертифікована в ЄС вакцина. Як і південнокорейська AstraZeneca, яку також поставляли Києву.

Скандал з "Ковішилдом"

Індуси, які вакциновані місцевим аналогом "АстраЗенека" - препаратом "Ковішилд" - зіткнулися з проблемою: їх не пускають в країни Євросоюзу.

Про те, що довідки про вакцинацію жителів Індії не приймають на кордонах ЄС розповів глава концерну, який виробляє "Ковішилд" - Serum Institute. За словами гендиректора Адара Пунавалла, зараз це питання Індія намагається вирішити з Європою.

"Я підняв це питання на найвищому рівні і сподіваюся вирішити це питання найближчим часом, як з регулюючими органами, так і на дипломатичному рівні", - написав Пунавалла в Twitter.

Але поки, судячи з усього, безрезультатно. Європейський медичний регулятор EMA заявив, що в ЄС зареєстрована тільки одна вакцина, зроблена на базі "АстраЗенека" - Vaxzevria. А по "Ковішилду" індійський виробник може подати заявку, і її розглянуть в установленому порядку.

Таке розгляд може займати місяці, якщо не роки. Так, Росія подала в Європу заявку на реєстрацію свого "Супутника V" ще в січні, але відтоді процес не надто просунувся вперед.

Але зафіксуємо головне: з щепленням "Ковішилд" в ЄС не пускають.

Чим "Ковішилд" і "АстраЗенека" відрізняються від Vaxzevria?

Вакцина "АстраЗенека" отримала сертифікацію від європейської влади однією з перших. Її зареєстрували в січні - а вже в березні Європейське агентство з ліків змінило торгову марку цього препарату на Vaxzevria.

Багато тоді не зрозуміли, з чим пов'язаний цей ребрендинг. Адже в основі вакцини лежала та сама "АстраЗенека" з її ослабленим аденовірусом.

Ця історія почала прояснюватися, коли британську вакцину стали виробляти за ліцензією багато країн світу - зокрема, азійські. Однією з найбільших стала Індія, яка має розвинене виробництво вакцин.

Індуси стали випускати препарат "Ковішилд", який ідентичний "АстраЗенека" за формулою і складу. Але, як бачимо, має іншу назву.

Проте, в Україні, для якої "Ковішилд" став першою вакциною від коронавірусу, влада заявляла, що прищеплюють громадян "АстраЗенека". І навіть переконували, що саме ця індійський різновид має нібито реєстрацію в Євросоюзі.

"Ковішілд" в Європі все-таки не сертифікували.

Якщо ж заглибитися в деталі, то вакцина Vaxzevria має одну відмінну рису від інших аналогів "АстраЗенека". Як зазначено на сайті виробника, її роблять на заводі в голландському місті Неймеген (дані, актуальні на травень 2021 року).

Очевидно, що "АстраЗенека" і її клони, вироблені десь ще, а тим більше за межами Євросоюзу, не можуть виходити під торговою маркою Vaxzevria. А, значить, в Європу по них потрапити поки не світить.

Те ж саме, теоретично стосується і південнокорейської "АстраЗенека", якою щеплюють жителів України.

І тепер зрозуміло, чому вакцина для Європи проводиться під одним брендом, а для інших - під іншим. "АстраЗенека" спочатку готувалася в двох варіантах: для європейців і для всіх інших.

І, щоб не було плутанини, назви однієї і тієї ж вакцини розмежували на рівні брендів.

Новини

Популярні теми форуму

analytics