Close button

Індекс БігМака: гривню знову недооцінили

Індекс БігМака: гривню знову недооцінили

Долар в Україні "повинен" коштувати близько 11,5 гривні, а сама гривня недооцінена на 57,7%, повідомляє Сьогодні.

Однак у рейтингу "Недооціненість національних валют" Україна поліпшила позицію і опинилася вже не на п'ятому місці з кінця, а на восьмому. Такі дані опублікував The Economist, ґрунтуючись на так званому "Індексі БігМака".

У США бургер "Біг Мак" коштував на момент проведення дослідження 5,65 долара, тоді як в Україні – 65 гривень, тобто трохи більше 2,3 долара. Отже, за розрахунками аналітиків, "справедливий" курс української валюти – 11,5 гривні за один американський долар, тоді як наразі курс становить 27,24 грн/долар.

60f95429b04fd.png.webp
Індекс бігмака в липні 2021

П'ять найбільш недооцінених валют світу

  1. Ліванський фунт – на 70,2%;
  2. Російський рубль – 59,9%;
  3. Південноафриканський ранд – 59,6%;
  4. Азербайджанський манат – 58,9%;
  5. Турецька ліра – 58,7%.

Три найбільш переоцінених валюти світу

  1. Венесуельський болівар – на 47,7%;
  2. Швейцарський франк – 24,7%;
  3. Норвезька крона – 11,5%.

Що таке Індекс БігМака

"Індекс БігМака" The Economist розраховує з 1986 р. на основі ціни бутерброда в різних країнах світу, щоб визначити, наскільки валюта країни недооцінена (або переоцінена) проти долара США.

За основу береться вартість бургера в Штатах і вважається, що в нацвалюті будь-якої країни він в перерахунку на долари повинен коштувати стільки ж. Якщо стоїть більше – валюта переоцінена до долара, менше – недооцінена.

Вибір саме цього бургера пояснюють тим, що БігМак – своєрідний аналог продуктового кошика, в ньому є хліб, м'ясо та овочі.

Новини

Популярні теми форуму

analytics