Close button

У Мінекономіки назвали причини стрибка цін в Україні

У Мінекономіки назвали причини стрибка цін в Україні

Збереження річної інфляції в Україні у червні 2021 року на рівні 9,5% є результатом дії двох визначальних факторів. Це вплив зовнішніх цін та невизначеність щодо чергової хвилі пандемії, повідомляє РБК-Україна.

Про це свідчить Огляд інфляції, розміщений на сайті Мінекономіки.

Як зазначається в повідомленні, у червні дещо послабився основний фактор зовнішніх цін, переважно, на харчові продукти та енергоносії.

"За поточної специфіки попиту, у якому, з одного боку, усе ще зберігається стале концентрування на продуктах харчування, з іншого, - починають активізуватись витрати, що відкладались упродовж карантинного часу (туризм, готелі, громадське харчування тощо), рівень річної споживчої інфляції лишається високим", - йдеться в огляді.

По-друге, зазначили в Мінекономіки, наразі вітчизняна економіка, як загалом і світова, поступово виходить з обмежуючих активність умов, але зі збереженням певного рівня невизначеності на перспективу з огляду на очікування щодо чергової хвилі пандемії, що так само зумовлює вищий рівень інфляції.

"Очікується, що найближчим часом дефляція або значно стриманіша траєкторія зростання цін на продовольство в літні місяці, за умови певної диверсифікації споживчого попиту на тлі поступового відновлення рівня економічної активності, забезпечить загальне уповільнення інфляції", - зазначили в Мінекономіки.

Автор: Олександр Білоус

Новини

Популярні теми форуму

analytics